Nederland nationaliseert bank SNS Reaal

De Nederlandse bank en verzekeraar SNS Reaal komt volledig in handen van de staat. SNS Reaal kwam in de problemen door de vastgoedcrisis en kon niet meer zelfstandig opereren. Onderhandelingen met private investeerders mislukten. De redding kost Nederland 3,7 miljard euro. De top van de bank treedt af.
AP2013

SNS Reaal is de kleinste van de vier Nederlandse "systeembanken". Tot de groep behoren onder meer ASN Bank, pechhulpdienstverlener Route Mobiel, pensioenverzekeraar Zwitserleven en levensverzekeringen Proteq. In 2007 nam de groep de activiteiten van AXA in Nederland over. SNS Reaal kreeg in 2008 al eens overheidssteun. Een faillissement zou het financiële stelsel in ernstig gevaar gebracht hebben.

De verzekeraar stond al enige tijd onder druk. Vorig jaar verlaagde kredietbeoordelaar Standard and Poor's zijn rating van BBB+ naar BBB. De bank had van de Nederlandse centrale bank (DNB) tot 18 uur gisterenavond de tijd gekregen om een oplossing te vinden.

Nationalisatie als uiterste redmiddel

Maar volgens de Nederlandse minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA, kleine foto) was nationalisatie de enige mogelijke optie. "Ik heb alle alternatieve oplossingen met marktpartijen in detail bekeken. Maar gisteravond heb ik geconstateerd dat er geen acceptabele totaaloplossing is geboden."

"Daarom heb ik het uiterste middel van de nationalisatie moeten inzetten. Zo wordt de financiële stabiliteit gewaarborgd en grote schade aan de economie voorkomen."

Door de nationalisatie wordt de problematische vastgoedtak afgescheiden van de rest van de groep. De operatie zal de Nederlandse overheid 3,7 miljard euro kosten. 2,2 miljard euro daarvan gaat naar nieuwe kapitaalinjecties. Daarnaast verschaft de staat 1,1 miljard euro aan leningen en 5 miljard euro aan garanties.

De Nederlandse banken betalen in totaal 1 miljard euro mee aan de operatie. Dat zal gebeuren via een heffing die de banken in 2014 moeten betalen. Overigens verhoogt de kapitaalinjectie de Nederlandse staatsschuld met 1,6 procent.

Dijsselbloem zegt begrip te hebben voor het ongenoegen bij de bevolking voor de nieuwe kapitaalinjectie met publiek geld. Hij wil dat de privésector meebetaalt voor de redding van SNS Reaal. Het nieuwe management van de bank krijgt de opdracht om "zodra het bedrijf is gestabiliseerd en de markt het toelaat" onderdelen weer in private handen te brengen.

De drie toplui van SNS Reaal, CEO Ronald Latenstein, financieel directeur Ference Lamp en voorzitter van de raad van commissarissen Rob Zwartendijk, treden terug. Ze krijgen geen ontslagvergoeding.