Nieuwe klokken luiden binnenkort in Notre Dame

In de Notre Dame-kathedraal in Parijs zijn negen nieuwe klokken gehangen. Het is de bedoeling dat ook de nieuwe klokken er honderden jaren hangen.
AP2013

Een van de negen klokken, de grootste, is gemaakt door het Nederlandse bedrijf Koninklijke Eijsbouts, de grootste klokkengieterij ter wereld. De andere acht klokken zijn gemaakt in een bedrijf in Normandië.

Het Nederlandse bedrijf heeft een computerprogramma uitgewerkt om een klok te gieten die eruit ziet zoals de vorige. Het bedrijf kreeg ook de opdracht om erover te waken dat de klok zo goed mogelijk klinkt zoals de vorige klonk. De klok heeft een diameter van 1,6 meter en weegt zo'n 6.000 kilogram.

Gisteren werden de klokken door Parijs rondgereden en tot bij de Notre Dame gebracht. Daarna werden de klokken in de toren gehesen, iets waarop veel toeschouwers afkwamen. Morgen worden de klokken officieel ingehuldigd. Maar de klokkenluider van de Notre Dame moet nog tot Palmzondag wachten voor hij de nieuwe klokken mag laten galmen.

De Notre Dame viert dit jaar haar 850e verjaardag, ter ere daarom komen de nieuwe klokken er dus.

AP2013
AP2013