Onthaalouders eisen een volwaardig statuut

In Brussel hebben enkele tientallen onthaalouders actiegevoerd voor het kabinet van Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V). Ze vragen dat de regering eindelijk werk maakt van een volwaardig werknemersstatuut voor onthaalouders, zoals beloofd in het Vlaamse regeerakkoord.

De discussie over het statuut van de onthaalouders sleept al jaren aan. Met een volwaardig werknemersstatuut zouden de onthaalouders onder meer kunnen terugvallen op een werkloosheidsvergoeding of een volwaardige uitkering bij ziekte. Volgens de christelijke vakbond LBC werken onthaalouders nu meer dan 50 uur per week en houden ze netto zo'n drie euro per uur over.

"Naast de zelfstandige onthaalouders, is er een groep van onthaalouders die zijn aangesloten bij een onthaaldienst. Dat zijn eigenlijk werknemers, alleen genieten zij niet van dezelfde rechten", zegt Fatiha Dhamani van LBC. "Het aantal onthaalouders blijft dalen en op de huidige manier kunnen we het beroep geen toekomst geven."