Protest bij paleis van Mursi ontaardt in geweld

In Egypte is het op verschillende plaatsen tot confrontaties gekomen tussen betogers en de oproerpolitie. Demonstranten gooien brandbommen naar het paleis van president Mursi. Ze eisen dat hij opstapt.
AP2013

De voorbije week is het protest tegen de regering van president Mursi fel toegenomen en dat ontaardt in geweld tussen politie en betogers. Daarbij zijn al meer dan 50 mensen omgekomen.

Ook vandaag zijn opnieuw verschillende gewonden gevallen. Na het vrijdaggebed was er een demonstratie op het Tahrirplein. "Mursi is niet legitiem", zo werd er gescandeerd. Later gooiden betogers stenen naar de politie en kwam het tot de eerste rellen van de dag.

Vanavond is het bijzonder onrustig aan het presidentieel paleis. Enkele tientallen betogers gooien brandbommen, de oproerpolitie vuurt traangas af. Journalisten hebben het over "complete chaos" in Caïro. Maar ook in andere steden is er sprake van oproer, onder meer in Port Saïd, waar de avondklok opnieuw genegeerd wordt.

Op 11 februari is het twee jaar geleden dat Moebarak van de macht werd verdreven. De betogers zeggen dat er niets is veranderd sindsdien en ze willen nu ook Mursi van de macht verdrijven.

AP2013