Recordbedrag voor werken van Memling en Botticelli

Een schilderij van de Vlaamse primitief Hans Memling heeft op een veiling in New York bijna 3 miljoen euro opgebracht. Dat is een record voor de artiest. Ook een werk van Sandro Botticelli bracht het hoogste bedrag ooit op voor de schilder.

De veilingshuizen Christie's en Sotheby's in New York hielden woensdag en donderdag een openbare verkoop van schilderijen en sculpturen van oude meesters.

Het schilderij "Christus zegent" van Hans Memling bracht 2,9 miljoen euro op, een record voor de schilder. De waarde was geschat tussen 730.000 euro en 1,1 miljoen euro. Memling is een van de voornaamste Vlaamse primitieven. Het werk zou gemaakt zijn tussen 1480 en 1485, maar is pas vorig jaar ontdekt. 150 jaar lang was het eigendom van een Amerikaanse familie.

Ook een werk van Sandro Botticelli bracht een recordbedrag op. Het schilderij "De H. Maagd en het kind met de jonge Johannes de Doper" werd verkocht voor 7,7 miljoen euro. Het wordt ook wel "Rockefeller Madonna" genoemd, omdat het lang in het bezit van de rijke Amerikaanse familie Rockefeller is geweest. Botticelli is vooral bekend door zijn schilderijen "La primavera" en "De geboorte van Venus".

Niet alle kunstwerken hadden succes. Er werd niet geboden op werken van Goya, Bassano en Guercino.