Slachtoffers Dutroux trekken naar Straatsburg

Laetitia Delhez en Jean-Denis Lejeune, vader van de door Marc Dutroux vermoorde Julie Lejeune, dagen ons land voor het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg. Ze eisen dat slachtoffers meer inspraak krijgen in de procedure voor de strafuitvoeringsrechtbank. Delhez en Lejeune zijn hun rol van passieve omstander beu.
AP2004
Archieffoto

Laetitia Delhez, die in 1996 als laatste slachtoffer een week lang door Dutroux werd vastgehouden, en Jean-Denis Lejeune, de vader van Julie Lejeune, hebben federaal minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD) een brief geschreven waarin ze hun frustratie duidelijk maken. Delhez en Lejeune weigeren zich nog langer te schikken in "de rol van kamerplant" en eisen dat Justitie werk maakt van de rechten van slachtoffers.

Maandag start in de Brusselse strafuitvoeringsrechtbank (SURB) de procedure voor elektronisch toezicht van Marc Dutroux. Delhez en Lejeune zijn uitgenodigd voor de zitting, maar zeggen nu al dat ze hun kat zullen sturen en ons land voor het Europees Hof in Straatsburg zullen dagen. Ze nemen het niet dat ze geen inzage krijgen in het reclasseringsdossier en geen beroep kunnen aantekenen tegen de vraag van Dutroux. Volgens hun advocaat maken ze een goede kans in Straatsburg omdat de Belgische SURB's niet als een echte rechtbank beschouwd kunnen worden.

De slachtoffers van Dutroux maken zich zorgen dat Dutroux, net als Martin, op termijn toch vervroegd vrijgelaten zal worden. "Na de vrijlating van Martin heeft men ons beloofd dat er een nieuwe wet zou komen die ook de slachtoffers een stem zou geven in het debat voor de strafuitvoeringsrechtbank."

Een half jaar later is daar nog steeds niets van in huis gekomen, zegt de advocaat van Laetitia Delhez, Mr. Georges-Henri Beauthier. "Enkel de aankondiging van een verstrenging van de wet. Wij vragen hier toch geen uitzonderlijke dingen?"

Beauthier maakt zich geen illusies dat de stap naar Straatsburg invloed zal hebben op de procedure die maandag wordt ingeleid. "De Witte Mars vond 16 jaar geleden plaats. We kunnen gerust nog twee jaar wachten."

Algemeen wordt aangenomen dat de kans uiterst klein is dat Marc Dutroux een enkelband zal krijgen. Volgens zijn advocaat heeft Dutroux wel al een adres. Dat is namelijk de eerste voorwaarde voor het opstarten van de procedure. Wie Dutroux een adres en dus onderdak wil verlenen, is niet duidelijk.