Tientallen doden bij explosie wolkenkrabber Mexico

Bij een explosie in een wolkenkrabber van 214 meter hoog in Mexico zijn minstens 32 doden en meer dan 100 gewonden gevallen. De slachtoffers vielen allemaal op de gelijkvloerse en eerste verdieping van het gebouw.
AP2013

In de wolkenkrabber is de zetel gevestigd van de nationale oliemaatschappij van Mexico, Pemex. De ontploffing gebeurde in een ondergrondse parking van het kantoorgebouw, rond 16 uur.

"Het was verschrikkelijk, de toren bewoog en er vielen brokstukken naar beneden", zegt een werknemer die in het gebouw was op het moment van de explosie. "We konden zelfs de mensen rondom ons niet zien door het stof."

Een werknemer die gewond raakte, zei op lokale media dat de werknemers elkaar meteen hebben geholpen om het gebouw zo snel mogelijk te verlaten. De doden zijn 20 vrouwen en 12 mannen. Van de 121 gewonden liggen er nog een 50-tal in het ziekenhuis.

"Het was zoals een aardbeving", zegt een werkneemster van het bedrijf. Ze had net het gebouw verlaten toen de explosie gebeurde. "Ik ben teruggekomen en zag dat de benedenverdiepingen van het gebouw helemaal vernield waren. Ik ben niet meer naar binnen kunnen gaan. Ik zag duizenden mensen op de gelijkvloerse verdieping, daar moeten ze in- en uitprikken als ze komen werken."

AP2013

De hulpdiensten hebben de hele avond en nacht gezocht naar slachtoffers onder het puin, de zoektocht is nog altijd aan de gang. Het gebouw telt meer dan 50 verdiepingen, maar de ontploffing heeft alleen de kelder, gelijkvloerse, eerste en tweede verdieping geraakt.

De Mexicaanse president Peña Nieto volgt de situatie op de voet. Rond middernacht had hij nog getwitterd dat de hulpdiensten net iemand levend van onder het puin hadden gehaald.

Hoe de ontploffing is kunnen gebeuren, is niet bekend. Nieto benadrukt dat alle hypotheses daarover pure speculatie zijn. Sommige media spreken van een gasexplosie, andere media melden dat machines ontploft zijn. Eerder had het bedrijf wel problemen gemeld met de elektricititeit.

Het bedrijf Pemex, afkorting voor Petroléos Mexicanos, heeft de afgelopen decennia verschillende zware gasongevallen meegemaakt, meestal in de raffinaderijen zelf. In september vorig jaar vielen nog 30 doden bij een explosie op een gasinstallatie in het noorden van Mexico.

AP2013