Turtelboom: "Scharniermoment voor Justitie"

Minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD) is niet onder de indruk van de vele kritiek die ze de voorbije tijd krijgt. "Daarvoor zijn de uitdagingen te groot", zegt ze in "Terzake". Over de hervorming van de wet-Lejeune zegt ze dat het niet de bedoeling kan zijn om de slachtoffers vetorecht te geven als een dader vervroegd wil vrijkomen.

Uit vele hoeken kwam de voorbije week scherpe kritiek op het beleid van minister van Justitie Turtelboom. De magistraten hekelden de plannen van de minister. Voor coalitiepartner CD&V gaan de hervormingen te traag. En deze morgen raakte bekend dat slachtoffers van Dutroux naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg stappen. Ze willen meer inspraak als een van de daders vervroegd kan vrijkomen.

"Op het departement Justitie zijn erg belangrijke hervormingen op til en ik ben bereid om daarvoor ook kritiek te slikken", zegt Turtelboom in "Terzake". "Ik ben zelfs blij dat er veel opmerkingen komen." Maar ze wijst er wel op dat "iedereen het eens is dat er hervormingen moeten komen, maar over hoe die er moeten uitzien, lopen de meningen uiteen. Dan is het de taak van de minister om te beslissen".

"Dit departement komt van heel ver. Maar nu zitten we op een scharniermoment."

"Geen vetorecht bij vervroegde vrijlating"

Doet Turtelboom aan steekvlampolitiek, zoals sommigen zeggen naar aanleiding van de strengere wet-Lejeune? Die werd deze week gestemd en dat kwam in een stroomversnelling na de vrijlating van Michelle Martin vorige zomer.

"Dat debat is al meer dan tien jaar aan de gang en als er dan nu een akkoord over komt, kun je moeilijk van steekvlampolitiek spreken", zegt Turtelboom.

Over de wet-Lejeune en de klacht van de slachtoffers van Dutroux zegt ze dat het de bedoeling is om de slachtoffers meer inspraak te geven over de al dan niet vervroegde vrijlating van een gedetineerde. "Maar het kan niet de bedoeling zijn om hen ook vetorecht te geven", maakt de minister duidelijk.