Vanaf 1 februari wordt de dokter duurder, maar ook een pint

Vanaf vandaag wordt een bezoekje bij en van de dokter duurder. Voor raadplegingen gaan de tarieven met 2 procent omhoog. Al stijgt ook de terugbetaling en zal u er als patiënt dus niet veel van merken. Maar niet alleen bij de dokter moet u meer ophoesten. Een overzicht van alles wat duurder wordt.

De honoraria voor raadplegingen en huisbezoeken gaan op 1 februari met 2 procent omhoog. Dat akkoord geldt twee jaar, tot eind 2014. Dat kwamen artsen en ziekenfondsen overeen.

De honoraria worden op 1 februari geïndexeerd. De index bedraagt 2,7 procent, maar de honoraria gaan met 2 procent de hoogte in voor raadplegingen en huisbezoeken. Artsen die niet akkoord gaan, mogen een ander tarief aanrekenen, maar zij genieten niet de voordelen die de geconventioneerde artsen krijgen. Zo komt er een jaarlijkse aanmoedigingspremie van 434 euro voor artsen die altijd de officiële tarieven aanrekenen (zo'n 80 procent).

Als patiënt zal u dus eerst wel meer moeten betalen aan de dokter, maar achteraf betaalt het ziekenfonds ook meer terug. Wat u uiteindelijk uit eigen zak betaalt, blijft ongeveer gelijk.

Bier duurder

Twee grote Belgische bierbrouwers, AB Inbev en Alken-Maes , verhogen allebei de bierprijs. Horeca-uitbaters en andere klanten van AB Inbev betalen vanaf 1 februari gemiddeld 2 cent meer per glas. Voor klanten van Alken Maes gaat de prijs per consumptie met 1,7 cent omhoog.

Voor de Leuvense brouwer is de stijging nodig om "de aanhoudende stijging van grondstof-, verpakkings- en energieprijzen, en loonkost te compenseren". De prijsverhoging geldt voor de bieren van InBev Belgium -met als voornaamste merken Jupiler, Stella Artois, Hoegaarden, Belle-Vue en Leffe- en in België, verduidelijkt een woordvoerster.

Bij Alken-Maes zal een consumptie gemiddeld 1,7 cent duurder worden. De Limburgse brouwer verwijst daarvoor ook naar de stijgende kosten. Onder meer Cristal, Maes, Grimbergen en Affligem worden door Alken-Maes gebrouwen.

Het is aan de horeca-uitbaters en winkels zelf om uit te maken of ze de prijsstijging doorrekenen aan de klanten. Horeca Vlaanderen heeft al aangekondigd dat de stijging doorgerekend zal worden.

Treinkaartje duurder

Op 1 februari stijgen de prijzen van de abonnementen, de standaardbiljetten en de seniorenbiljetten van de NMBS als gevolg van de jaarlijkse tariefaanpassing. Er wordt een gemiddelde prijsstijging doorgevoerd van 1,80 procent. De abonnementen worden maximaal 1,32 procent duurder; het standaardbiljet gemiddeld 3,08 procent.

"De prijs van lange afstanden stijgt verhoudingsgewijs minder dan die van de korte afstanden", luidt het. Zo wordt de minimumprijs (traject 3 km) 1,90 euro in plaats van 1,70 euro en de maximumprijs (traject 150 km) 20,70 euro in plaats van 20,10 euro. Het seniorenbiljet, voor een heen- en terugreis, zal 3 euro per rit kosten in tweede klasse, in plaats van 2,65 euro. De Go Pass 1 wordt dan weer goedkoper en de prijzen van de Rail Pass, de Go Pass 10 en de Key Card blijven ongewijzigd.

Ook de Brusselse openbaarvervoersmaatschappij verhoogt MIVB  haar tarieven. Globaal gaan de prijzen met drie procent naar omhoog. De prijs van schoolabonnementen gaat wel naar omlaag. Voor het eerste kind vanaf 12 jaar bedraagt de prijs van een schoolabonnement voortaan 120 euro, in plaats van 204 euro. Voor het tweede kind betalen ouders nog 50 in plaats van 122 euro, en vanaf het derde kind wordt het abonnement gratis.
Vroeger werden schoolabonnementen pas gratis vanaf het vierde kind. Daarnaast vervalt het prijsverschil tussen grote en kleine gezinnen.

Daar staat tegenover dat senioren vanaf 1 mei niet langer gratis zullen kunnen rijden. Zij zullen dan 60 euro per jaar moeten betalen. Volgens de Brusselse regering is dat een solidariteitsbijdrage, om de vermindering van de tarieven voor de kinderen te kunnen betalen.

Ook de Waalse vervoersmaatschappij TEC past de tarieven aan. Een biljet voor lange afstanden (meer dan twee zones) wordt goedkoper en bedraagt voortaan 2,9 euro. Een biljet voor korte afstanden (1 en 2 zones) kost voortaan 1,9 euro.

Belgacom en Telenet duurder

Telecombedrijf Belgacom verhoogt enkele tarieven, terwijl andere tarieven ongewijzigd blijven. Daarbij wordt de keuze voor "packs" aangemoedigd. Ook Telenet past enkele tarieven aan aan de inflatie.

De tarieven voor het mobiele aanbod en voor wie belt met "Happy time" wijzigen niet. Dat geldt ook grotendeels voor de nieuwe packs waar Belgacom in april mee kwam. Een aantal andere tarieven worden wel aangepast. Zo stijgt bijvoorbeeld het maandabonnement voor vaste telefonie (Classic line) van 19,65 euro naar 19,99 euro, of het sociaal tarief van 11,79 naar 11,99 euro. Ook de gesprekskosten (voor wie niet met "Happy Time" belt) stijgen, met 2,76 pct. De afzonderlijke internetformules stijgen eveneens. Zo stijgt bijvoorbeeld Internet Comfort van 34,05 euro naar 35,95 euro per maand, en gaat Internet Maxi van 44,94 euro naar 46,20 euro per maand. Bij Belgacom TV wordt de huur van de decoder met een euro per maand verhoogd.

Bij Telenet wordt een aantal vaste diensten, zoals breedbandinternet, vaste telefonie en bundels, vanaf 3 februari bijna 3 procent duurder. Ook de huur van de HD-digicorder wordt maandelijks 20 eurocent duurder. Onder meer de kabelabonnementen en mobiele telefonie blijven buiten schot.

Te snelle schepen

Sommige binnenschippers op het Albertkanaal varen te snel. Daarom voert nv De Scheepvaart vanaf 1 februari een snelheidsbeperking in. Op het Albertkanaal mag vanaf dan nog maximaal 15 km per uur gevaren worden. De Scheepvaart zet op zes sluizen trajectcontrole in om de snelheid te controleren. Wie te snel vaart, krijgt geen boete, maar moet aan de sluis langer wachten. Deze trajectcontrole is een primeur voor Vlaanderen.

"Op zes sluizen op het Albertkanaal, in Genk, Diepenbeek, Hasselt, Kwaadmechelen, Olen en Wijnegem, zullen we de aankomsttijd van de schippers controleren, en op basis daarvan kunnen we achterhalen of ze al dan niet te snel hebben gevaren", legt Paula Palmans, woordvoerster van De Scheepvaart, uit.

Van Quickenborne burgemeester

Tot slot treedt Vincent Van Quickenborne (Open VLD) aan als burgemeester van Kortrijk. Hij werd voor een maand geschorst na een geschil over verkiezingsaffiches. Hij werd al die tijd vervangen door eerste schepen Rudolf Scherpereel (N-VA).