Veroordeling in zaak kerstbomcomplot

In Portland in de Amerikaanse staat Oregon is de man die twee jaar geleden een bom wou laten ontploffen tijdens een kerstverlichtingsevenement, schuldig bevonden. De man, een Amerikaan van Somalische afkomst, werd beschuldigd van poging tot gebruik van een massavernietigingswapen. Hij riskeert levenslang. De strafmaat volgt op 14 mei.

Mohamed Osman Mohamud, een 21-jarige tot Amerikaan genaturaliseerde Somaliër en voormalige universiteitsstudent, wou de bom vanop afstand met zijn gsm laten afgaan. Wat hij echter niet wist, was dat het om een nepbom ging. De Al Qaeda-strijders die hem de bom verkocht hadden, bleken achteraf undercover FBI-agenten te zijn.

De nepbom zat verstopt in een auto die vlak bij een plein geparkeerd stond. Op het plein waren heel veel kijklustigen aanwezig voor het jaarlijkse aansteken van de kerstverlichting. Niemand raakte gewond bij het incident. Volgens de autoriteiten was er ook nooit enig gevaar.

De advocaten van de verdediging pleitten dat hun cliënt in de val was gelokt door overijverige agenten. Die hielpen hem zelfs bij de opname van een afscheidsvideo. De tiener zou ook eenzaam en berooid geweest zijn. Maar de juryleden hadden meer oor voor het Openbaar Ministerie dat aanvoerde dat Mohamud op het ogenblik van de feiten al geradicaliseerd was. Hij kon de aanslag ook op elk moment afzeggen, luidde het.