Vrachtwagen met vuurwerk ontploft: 8 doden

In China zijn 8 doden gevallen nadat een vrachtwagen, geladen met vuurwerk voor het nieuwjaarsfeest, was ontploft. 11 mensen zijn gewond geraakt. De vrachtwagen reed op een brug net buiten de stad Sanmenxia, in de centrale provincie Henan van China. Door de explosie is een deel van de brug ingestort. Verschillende andere voertuigen zijn 30 meter naar beneden gevallen.

Volgens de staatstelevisie zijn 8 mensen omgekomen en zijn 11 gewonden naar het ziekenhuis gebracht. Oorspronkelijk gaven Chinese media aan dat er zeker 26 doden waren gevallen, zij hebben dat aantal later allemaal bijgesteld. Voorlopig is het nog onduidelijk hoe het komt dat het vuurwerk is afgegaan.

Ongeveer 80 meter van de brug is ingestort en 25 voertuigen zijn van onder het puin gehaald. De weg is afgesloten voor alle verkeer, alleen hulpdiensten worden toegelaten op de plaats van de instorting.

De brug bevindt zich op de G30-snelweg, de langste weg in China met zo'n 4.400 kilometer, gaande van de grens tussen China en Kazachstan in het westen tot de Gele Zee in het oosten van het land. De brug bevindt zich ergens in het midden van de weg.

De laatste twee weken is er erg druk verkeer in China omdat de Chinezen zich klaarmaken voor het nieuwjaarsfeest op 10 februari. Honderden miljoenen mensen reizen dan naar hun thuisstad. De jaarlijkse volksverhuizing staat bekend als 's werelds grootste migratie.

Tot in de kleinste dorpen wordt met nieuwjaar vuurwerk afgestoken om het nieuwe jaar goed in te luiden. De vuurwerkverkopers beleven dan ook de drukste tijd van het jaar. Het is een oude traditie die de meesten eerbiedigen, hoewel ook in China de gevaren van vuurwerk stilaan beginnen door te dringen en meer mensen het vuurwerk links laten liggen.