"Geen regenboog-T-shirt tijdens werkuren"

Volgens de Antwerpse burgemeester Bart De Wever (N-VA) zouden Antwerpse ambtenaren tijdens hun werkuren geen regenboog-T-shirt mogen dragen. Daarmee zouden ze duidelijk maken dat ze homoseksueel zijn, dat kan niet, zegt De Wever in een interview met De Standaard en Het Nieuwsblad.
AP2012

Het bestuursakkoord in Antwerpen stelt dat "uiterlijke symbolen van levensbeschouwelijke, politieke, syndicale, sportieve,... overtuiging" niet tijdens de werkuren gedragen mogen worden. Dat was ook al zo in het vorige bestuursakkoord.

Wie het gezicht van de stad Antwerpen is, wordt neutraliteit opgelegd, zegt De Wever in een interview in de Corelio-kranten. "Elke vorm van expressie is begrensd. Dat is bij uitstek zo als je namens de stad Antwerpen aan een loket zit. Mag een vrouw een hoofddoek dragen? Uiteraard. Maar niet achter een loket. Een loketbeambte mag ook geen T-shirt dragen met het opschrift eigen volk eerst. Ik wil ook niet dat iemand met een regenboog-T-shirt achter het loket zit. Omdat een homoseksueel via een dergelijke symboliek duidelijk maakt dat hij of zij die obediëntie is toegedaan. En andere mensen herkennen dat", luidt het.

De Wever benadrukt in het kranteninterview ook dat hij niks tegen homo's heeft. "Integendeel. Maar vind ik dat je met zo'n T-shirt achter een loket kunt zitten? Nee. Ik wil bescheiden uitingen van individuele identiteit door de vingers zien, maar een klant bij de stad Antwerpen heeft er geen boodschap aan te weten dat de loketbeambte een homoseksuele islamiet is die voor Vlaams Belang stemt."

"Ik iets tegen holebi's? Volslagen belachelijk"

"Als men hier nu van probeert te maken dat ik iets zou hebben tegen homoseksualiteit, dan is dat écht wel volslagen belachelijk" reageert De Wever aan onze radioredactie. "Ik ben altijd opgekomen voor de gelijkberechtiging van holebi's en ik heb dat standpunt altijd consequent verdedigd in woord en daad, in geschrift en in het parlement. Maar neutraliteit is neutraliteit, dan verwijs je naar opzichtige uitingen van persoonlijke voorkeuren."

Meest gelezen