"Homoseksualiteit niet neutraal, heteroseksualiteit wel?"

De Antwerpse SP.A reageert met verbazing op de uitspraken van burgemeester Bart De Wever (N-VA) over het niet mogen uiten van de geaardheid van loketbedienden. De partij vraagt zich in een persbericht af "welke obediëntie homoseksuelen toegedaan zijn".

De Antwerpse oppositiepartij heeft naar eigen zeggen met verbazing kennis genomen van de uitspraken van De Wever over het niet mogen dragen van een regenboog-T-shirt. "Omdat een homoseksueel via een dergelijke symboliek duidelijk maakt dat hij of zij die obediëntie is toegedaan," luidt de redering van De Wever (kleine foto).

SP.A Antwerpen vraagt zich af "welke obediëntie homoseksuelen toegedaan zouden zijn". "Bedoelt hij dat homoseksualiteit niet neutraal is, en heteroseksualiteit wel?", klinkt het.

Daarbij haalt de partij aan dat in tegenstelling tot het toetreden tot een politieke, religieuze, syndicale of sportieve gemeenschap, seksuele geaardheid geen enkele actieve keuze inhoudt. "Laat staan dat die geaardheid dan ook nog bepaalde ideologische overtuigingen of verplichtingen met zich meebrengt."

De partij benadrukt de noodzaak van een neutrale overheid, maar vindt dat neutraliteit en diversiteit elkaar niet in de weg hoeven te staan. Als het neutraliteitsprincipe leidt tot "absurde regelneverij", stelt de SP.A een evaluatie van de Antwerpse dresscode voor. "Betreffende religieuze diversiteit, vragen we ons bijvoorbeeld af of het niet verstandiger is om het IKEA-model in te voeren, " stelt fractieleider Yasmine Kherbache (foto boven), "waarbij religieuze of levensbeschouwelijke kledij ter beschikking wordt gesteld van personeelsleden."