"Laat kostuum achterwege en ga als jezelf naar parlement"

Holebiverenigingen kijken met gemengde gevoelens naar de uitspraken van de Antwerpse burgemeester Bart De Wever (N-VA) die vanuit het neutraliteitsprincipe niet wil dat stadspersoneel aan het loket een regenboog-T-shirt draagt. De Wever stigmatiseert holebi's niet, maar de kwestie roept wel vragen op, klinkt het. Wel Jong Niet Hetero doet tegelijk een oproep aan de politici.

Cavaria, de koepel van de holebi- en transgenderverenigingen, reageert verontrust op de uitspraken van De Wever in de krant. "Ik ben bezorgd als ik zo'n dingen hoor. Dan hou ik toch een beetje mijn hart vast", zegt woordvoerster Fran Bambust aan het persagentschap Belga.

"Waar trekken we de grenzen van expressie? Wat mag wel en wat niet? Genderexpressie kan op vele wijzen gebeuren", zegt Bambust. "Mag een lesbisch meisje dan kort haar hebben? Of kan een roze T-shirt wel maar een regenboogshirt dan weer niet? Mag een transgender dan aan het loket zitten?"

"Op zich is er geen probleem als een overheid zich zo neutraal mogelijk wil opstellen. Maar houd dan een duidelijke lijn aan en voer een uniform in", vervolgt Bambust. "Dit is zo onduidelijk. Dit zet de deur open voor misbruik."

Cavaria is bereid om het debat ten gronde aan te gaan.

"Laat 'neutraliteit' in parlement varen"

Dat voor De Wever "neutraliteit neutraliteit is", vindt Wel Jong Niet hetero  een "populistisch antwoord". "Neutraliteit is kiezen voor wat veilig is, neutraliteit is in België scoren, klinkt het.

"We zagen al heel wat politici verontwaardigd reageren", zegt Michiel Vanackere, woordvoerder van Wel Jong Niet Hetero, "daarom roepen we ze op om volgende week in het parlement hun gebruikelijke kostuum achterwege te laten en gewoon als 'zichzelf' naar het parlement te trekken."

Roze Huis: "Spreken als werkgever"

Het Roze Huis in Antwerpen, de socioculturele vereniging voor holebi's in de provincie Antwerpen, vindt niet dat de uitspraak van Bart De Wever over loketambtenaren die een regenboog-T-shirt dragen de homogemeenschap stigmatiseert.

Volgens voorzitter Leonie Nelissen spreekt de burgemeester van Antwerpen hier als werkgever. Maar er zijn wel vragen bij hoever de werkgever kan gaan, of hij bijvoorbeeld ook over haarsnit en andere uitingen normen mag stellen.