"Maar enkele woorden nodig: het is niet waar"

De Spaanse premier Mariano Rajoy heeft voor het eerst gereageerd op de aantijgingen als zouden hij en enkele andere kopstukken van de Partido Popular jarenlang geld uit een zwarte partijkas ontvangen hebben. "Ik heb maar enkele woorden nodig", zei Rajoy. "Het is niet waar."
PIERRE-PHILIPPE MARCOU

De partijtop van de Partido Popular kwam vandaag speciaal bijeen over de beschuldigingen die de Spaanse media al enkele dagen overheersen. Na afloop was er een officiële mededeling op de Spaanse televisie.

"Ik heb nooit zwart geld aangenomen", verklaarde Rajoy. "De aangiftes van mijn inkomen en mijn vermogen zullen volgende week online worden gezet, ter beschikking van alle burgers", aldus de premier die "de grootste transparantie" over deze zaak beloofde. "Als sommigen denken dat deze intimidatie me ervan af zal houden om de taak uit te voeren die de Spanjaarden me hebben toevertrouwd, dan wil ik hen zeggen dat ze zich vergissen", zei Rajoy nog.

Zowel het linkse El Pais als de rechtse krant El Mundo publiceerden vorige week uittreksels van een zwart kasregister van de centrumrechtse partij. Het gaat om bijdragen van zakenlui die dan naar leden van de partijtop werden doorgesluisd. Rajoy zou tussen 1997 en 2008 jaarlijks 25.200 euro gekregen hebben.

"Neem ontslag"

Voor het zwaarbewaakte hoofdkwartier van de Partido Popular in Madrid werd de voorbije dagen en vanmorgen fel geprotesteerd. De manifestanten eisen het ontslag van de regering. De oproerpolitie is massaal aanwezig en de omringende straten zijn afgesloten voor pottenkijkers.

De hele zaak doet de populariteit van de Spaanse premier geen goed. Heel wat Spanjaarden knopen met moeite de eindjes aan elkaar en verfoeien de regering voor de zware besparingsmaatregelen die ze hen oplegde. Spanje verkeert in een diepe recessie. De werkloosheid bedraagt er 26 procent, bij jongeren is dat zelfs de helft.