"Nationalisme gaat over egoïsme, dat blijven we bevechten"

"Nationalisme gaat over egoïsme, over het terugplooien op zichzelf, over het zoeken van een zondebok. Dat is de kern van de ideologie van Bart De Wever", zegt PS-voorzitter Paul Magnette in de krant De Morgen. "Ik wil de debatten met de N-VA niet uit de weg gaan."

Paul Magnette was tot voor kort minister van Overheidsbedrijven, Ontwikkelingssamenwerking en Wetenschapsbeleid in de federale regering. Die functie heeft hij neergelegd om burgemeester van Charleroi én PS-voorzitter te worden. In zijn eerste interview als PS-voorzitter in de Vlaamse pers haalt hij fors uit naar de N-VA. Ook al wil hij niet voortdurend meedraaien in de polemiek.

"De strategie is duidelijk. Ze provoceren en hopen vervolgens dat je reageert. Ik wil niet in die val trappen. Maar bepaalde zaken kun je eenmaal niet laten passeren", zegt Magnette. "Sommige argumenten zijn pure cafépraat. Het klinkt goed, maar het houdt geen steek. Als ik lees dat Ben Weyts (kleine foto) spreekt over de Walen die de Anschluss van Brussel willen, moet ik wel reageren, ook al heb ik geen zin."

"Anders wordt het niveau van onze politieke beschaving te zwaar aangetast. Woorden zijn belangrijk. Op het moment dat niemand nog merkt dat het politiek taalgebruik fundamenteel veranderd is, wint het populisme."

"Nationalisme gaat over egoïsme, over het terugplooien op zichzelf, over het systematisch zoeken van een zondebok. Dat is de kern van de ideologie van Bart De Wever. Dat zullen we blijven bevechten omdat het ingaat tegen alles waar wij voor staan", omschrijft Magnette wat hij als meest storend ervaart aan de N-VA. En de PS-voorzitter gaat nog verder: "Voor iedereen die een federaal land en een sociale zekerheid wil behouden, is De Wever gevaarlijk."

"Moeten wij dan het N-VA-programma uitvoeren?"

De N-VA zit al bijna 10 jaar in de Vlaamse regering en De Wever is sinds 1 januari burgemeester van Antwerpen, maar dat maakt geen indruk bij Magnette. "Antwerpen gaat zich niet afscheiden. De stad draait enorm goed, hij gaat er gewoon wat symbolische zaken veranderen."

"En dat de N-VA in de Vlaamse regering zit, dat weet niemand. Daar hoor je ze bijna niet. Ik vraag me af hoeveel Vlamingen de namen kunnen geven van de twee N-VA-ministers. Hun vijand is het federale niveau. Daar zullen ze nooit besturen. Het is geen geheim dat ze het einde van België willen."

De MR stelde onlangs dat Franstaligen beter niet op de PS zouden stemmen omdat "linkse recepten" de N-VA alleen maar sterker zouden maken. "Maar dat is precies wat de N-VA wil" sneert Magnette. "Zij willen het beleid van de federale regering beïnvloeden zonder er zelf deel van uit te maken. Moeten wij dan uit angst voor de N-VA het N-VA-programma uitvoeren?"