"Uitspraken van De Wever gaan te ver"

De Antwerpse Open VLD, die deel uitmaakt van de coalitie, vindt dat de uitspraken van N-VA-burgemeester Bart De Wever over het niet mogen uiten van de geaardheid van loketbedienden, te ver gaan. "Holebi's een obediëntie noemen getuigt van weinig inzicht", klinkt het.

"Elke vorm van expressie is begrensd. Dat is bij uitstek zo als je namens de stad Antwerpen aan een loket zit", liet De Wever optekenen in De Standaard. "Mag een vrouw een hoofddoek dragen? Uiteraard. Maar niet achter een loket. Een loketbeambte mag ook geen T-shirt dragen met het opschrift 'eigen volk eerst'. Ik wil ook niet dat iemand met een regenboog-T-shirt achter het loket zit. Omdat een homoseksueel via een dergelijke symboliek duidelijk maakt dat hij of zij die obediëntie is toegedaan. En andere mensen herkennen dat", luidt het.

Zijn uitspraken vallen echter niet in goede aard bij zijn coalitiepartner Open VLD. "De uitspraken van De Wever gaan te ver", zegt de Antwerpse Open VLD-voorzitter Axel Polis. "Ze getuigen van weinig begrip over een moderne overheid. Holebi's een obediëntie noemen getuigt eveneens van weinig inzicht. Als liberalen is voor ons een neutrale overheid belangrijk, maar evenzeer diversiteit en vrijheid van individuen."

De partij wijst erop dat "seksuele geaardheid geen overtuiging is en dan ook niet "geneutraliseerd" kan worden. "De Wever maakt een grote denkfout door een positieve keuze, zoals het toetreden tot een obediëntie gelijk te stellen met geaardheid", vinden de liberalen.

"We zijn blij met een duidelijk en ambitieus bestuursakkoord, maar we willen ook zakelijkheid in het beleid. De confrontatie zoeken of uitlokken hoort daar niet bij", reageert ook de liberale schepen voor Onderwijs Claude Marinower (foto). "Een stadsbestuur leiden gaat tenslotte over besturen, zaken voor elkaar krijgen en het leven van onze burgers verbeteren. Laten we de polemiek dan ook stoppen en geen problemen creëren die er niet zijn."