"Verbijsterd over lek van geheim rapport"

De Staatsveiligheid is "verbijsterd en verontwaardigd" dat een geheim rapport in de pers is uitgelekt. In De Morgen staat dat de Staatsveiligheid verschillende politici in de gaten houdt omdat die contacten hebben gehad met bepaalde sektes. De N-VA vraagt een hoorzitting over de zaak.

De krant De Morgen kon de hand leggen op een vertrouwelijk rapport dat het hoofd van de Staatsveiligheid de hoogste overheden in ons land stuurde. Het gaat om een "fenomeenanalyse van niet-staatsgestuurde inmeningsactiviteiten", dat als "geheim" was gekwalificeerd, de hoogste classificatie.

Uit het rapport blijkt dat de dienst verschillende politici in de gaten houdt omdat die contacten zouden hebben gehad met sektes zoals Scientology en Sahaja Yoga. De krant citeert namen van politici als Hilde Vautmans (Open VLD), Kris Van Dijck (N-VA) en Rik Torfs (CD&V). 

De Staatsveiligheid reageert erg verontwaardigd en heeft beslist een klacht in te dienen tegen onbekenden voor het lekken van het rapport in de pers. "Want lekken over zo'n rapport is een misdrijf", zegt administrateur-generaal Alain Winants (foto). "De Staatsveiligheid zal dan ook gepast stappen op juridisch vlak ondernemen."

Volgens de Staatsveiligheid klopt het ook niet dat de politici werden gescreend. Volgens Winants zijn ze toevallig in het dossier opgedoken, bijvoorbeeld omdat ze zelf door de sektes werden gecontacteerd, niet omdat ze met hen meegewerkt zouden hebben. "Ze waren eerder lijdend voorwerp dan target." Winants benadrukt ook dat het de wettelijke taak is van de Staatsveiligheid om sektes in de gaten te houden.

De oppositiepartij N-VA vraagt een parlementaire hoorzitting over de zaak met de ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie en met het hoofd van de Staatsveiligheid.

De N-VA wil weten welke criteria de staatsveiligheid gebruikt om parlementsleden te bespioneren. Volgens de staatsveiligheid werden de politici niet actief bespioneerd, maar wel de leden van de sektes die met hen contact hadden. De N-VA stelt zich daar vragen bij.