Broer Eefje Lambrecks naar Grondwettelijk Hof

Ook de broer van het Dutroux-slachtoffer Eefje Lambrecks onderneemt nu juridische stappen tegen de mogelijke vrijlating onder elektronisch toezicht van Marc Dutroux. Dat meldt Het Belang Van Limburg.

Eefje Lambrecks werd in augustus 1995 samen met haar vriendin An Marchal ontvoerd. Ze werden een jaar later dood teruggevonden op een terrein dat eigendom was van Marc Dutroux. In 2004 werd Dutroux op een assisenproces veroordeeld tot levenslang. Dutroux heeft onlangs een aanvraag ingediend om zijn straf voort uit te zitten met een enkelband. Maandag buigt de Brusselse strafuitvoeringsrechtbank zich over de kwestie.

De broer van Eefje Lambrecks heeft nu een advocaat onder de arm genomen. Hij wil dat het Grondwettelijk Hof eerst nakijkt of zijn rechten als slachtoffer geschonden zijn en vraagt meer inspraak in het reclasseringsplan van Dutroux. Volgens hem hebben slachtoffers minder rechten dan daders en dat klopt niet.

"Zoals elke burgerlijke partij mag meneer Lambrecks specifieke voorwaarden formuleren bij de vrijlating van Dutroux", zegt zijn advocaat Luk Delbrouck in de krant. "Maar hij krijgt geen inzage in zijn reclasseringsplan. Dan kan men moeilijk voorwaarden suggereren. Als nabestaande kan men ook niets meer doen als de beslissing is gevallen."

Laetitia Delhez, een slachtoffer van Dutroux, en Jean-Denis Lejeune, de vader van Julie, trekken naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg. Ook zij eisen dat slachtoffers meer inspraak krijgen in de procedure voor de strafuitvoeringsrechtbank.