Egyptische oppositie eist aftreden van minister

In Egypte eist de oppositie het ontslag van de minister van Binnenlandse Zaken. Aanleiding is een filmpje waarin te zien is hoe de oproerpolitie een demonstrant uitkleedt en tot bloedens toe slaat en schopt. Caïro heeft overigens een erg onrustige nacht achter de rug.
AP2013
Op de beelden is te zien hoe de politie de man uitkleedt en tot bloedens toe slaat.

Op de beelden is te zien hoe agenten een mannelijke demonstrant met hun matrakken tegen de grond knuppelen, hem uitkleden en tot bloedens toe slaan en schoppen. Daarna wordt hij in een gepantserd busje afgevoerd. De videobeelden gingen via het internet de wereld rond. De oppositie noemt de feiten "vreselijk en onterend" en eist dat de minister van Binnenlandse Zaken onmiddellijk ontslag neemt.

"Zo'n kwalijke zaak kan niet afgehandeld worden met een simpel excuus door een woordvoerder van de minister", aldus de woordvoerder van de oppositiepartij FSN.

De Egyptische regering en de president betreuren het incident. Volgens de politie had de man 18 molotov-cocktails en twee bussen benzine bij zich.

60 doden in een week tijd

In de Egyptische hoofdstad Caïro is na een bijzonder gewelddadige nacht de rust teruggekeerd. In de buurt van het presidentiële paleis kwam het gisteren tot zware rellen tussen de oproerpolitie en manifestanten van de oppositie. Er viel een dode, zeker 50 mensen raakten gewond.

De manifestanten waren gisterenavond ingegaan op een oproep van de oppositie om te betogen voor het presidentieel paleis. De betogers verwijten president Mursi dat hij de Arabische Lente verraden heeft. Ze riepen slogans als "Vertrek, Mursi, vertrek." Ze gooiden met stenen, molotovcocktails en vuurprojectielen naar het paleis.

De politie gebruikte traangas om de betogers uit elkaar te drijven. Het waterkanon werd ingezet en er werden waarschuwingsschoten afgevuurd. Daarbij raakte een persoon dodelijk getroffen. Ook in zes andere steden waren er rellen. Bij de nieuwe golf van politiek geweld zijn de afgelopen week een 60-tal doden gevallen.

De Egyptische president waarschuwde de onruststokers op Facebook dat ze politiek verantwoordelijk zullen worden gesteld.