Franse parlement keurt homohuwelijk goed

Het Franse parlement heeft het wetsontwerp goedgekeurd waardoor mensen van hetzelfde geslacht met elkaar kunnen trouwen. De wet, een van de verkiezingsbeloftes van de socialistische president François Hollande, is erg omstreden in Frankrijk. De afgelopen weken waren er tal van protestmanifestaties.
AP2013
Zowel voor- als tegenstanders van het homohuwelijk in Frankrijk kwamen de afgelopen weken op straat.

De volksvertegenwoordigers van de Assemblée Nationale keurden vanmiddag het eerste en belangrijkste artikel van het wetsontwerp over het homohuwelijk goed met 249 stemmen voor en 97 stemmen tegen. Het artikel vermeldt dat "het huwelijk wordt aangegaan door twee mensen van verschillend geslacht of van hetzelfde geslacht."

De leden van de socialistische meerderheidspartij PS en haar centrumlinkse partners spraken zich uit voor het homohuwelijk. De meeste verkozenen van de centrumrechtse oppositiepartij UMP en van de andere centrumpartijen in de oppositie stemden tegen.

"De regering engageert zich tot een maatschappelijke keuze die wij niet wensen", zegt Philippe Gosselin van de UMP. "Vandaag gaat het om huwelijk en adoptie, morgen zal het over het gebruik van kunstmatige voortplantingstechnieken en het draagmoederschap gaan".

De wet is omstreden. De voorbije weken kwamen zowel voor- als tegenstanders van het homohuwelijk op straat om te betogen. Volgens opiniepeilingen zou 55 tot 60 procent van de Fransen voor het homohuwelijk zijn, 50 procent zou akkoord gaan met adoptie door holebi's.

Vooral de katholieke kerk en de conservatieve politieke oppositie zijn gekant tegen huwelijken onder holebi's en het adoptierecht voor homoseksuelen. In september vorig jaar zei kardinaal Philippe Barbarin, de aartsbisschop van Lyon, dat "de plannen om het concept van het huwelijk te wijzigen, de deur zouden openzetten naar incest en polygamie."

Het adoptierecht voor holebi's maakt nog onderwerp uit van debat in het Franse parlement. Dat debat zou nog het hele weekend in beslag nemen.

Naar alle verwachting zou de wet half 2013 in praktijk kunnen worden omgezet. Het gaat om een van de grootste maatschappelijk-sociale hervormingen in Frankrijk sinds het afschaffen van de doodstraf in 1981.