Januari is voorbij, en uw liefdesrelatie?

Justin Bieber en zijn Selena, voetbalgod Rafael van der Vaart en zijn Sylvie, Britney Spears en haar Jason. Het zijn een paar voorbeelden van koppels die er de afgelopen maand de brui aan gaven. Dat deze breuken in de maand januari plaatsvonden blijkt niet zo vreemd. Want de eerste maand van het jaar blijkt geen makkelijke maand te zijn voor "bedreigde" koppels.

Psychologe en relatietherapeute Lisa Fischbach in de Duitse tabloid Bild: "De overgang van oud naar nieuw en de maand januari zijn de periode van de goede voornemens. Men plant dan een aantal dingen te veranderen. Die dingen waarover men ontevreden is. Eens de kerst- en nieuwjaarswensen geopenbaard zijn, wordt men opnieuw met zijn eigen realiteit geconfronteerd. En dan is er geen ontsnappen meer aan."

"Vooral Kerstmis, het feest van de liefde, brengt extra druk met zich mee. Druk om harmonie na te streven. Het intensieve samenzijn kan de onderliggende spanningen doen ontploffen. Anders dan in het dagelijkse leven merkt de partner dat er iets mis is en dat de situatie uiteindelijk niet langer houdbaar is."

"Maar er is ook het "Ik wil alles nieuw"-gevoel. Men wil zijn hele leven uitmesten, wat dan weer bevrijdend werkt."

"De uitzonderlijke combinatie van de "harmonie-valstrik" rond de feestdagen, de terugblik op het voorbije jaar, samen met het opmaken van een balans naar de toekomst toe. Dat doet velen besluiten tot het maken van een tabula rasa. Inclusief zijn liefdesleven."

lees ook