Staatsveiligheid schaduwde politici

De Belgische Staatsveiligheid heeft een onderzoek gevoerd naar de omgang van enkele sektes met politici en academici. De krant De Morgen kon de hand leggen op een vertrouwelijk rapport dat het hoofd van de Staatsveiligheid de hoogste overheden in ons land stuurde. Het gaat onder meer over onderzoek naar Scientology en Sahaja Yoga.

De Staatsveiligheid houdt sektes als Scientology, Sahaj Yoga en de Moslimbroederschap al enkele jaren scherp in de gaten. Volgens De Morgen zou de dienst ook de omgang  van enkele politici en academici met de sektes nagegaan zijn.

De krant citeert namen  van politici als Hilde Vautmans (Open VLD), Kris Van Dijck (N-VA) en Rik Torfs (kleine foto, CD&V). Die laatste reageert geëergerd.

"Dit geeft me een heel angstaanjagend gevoel. Je moet niet naar bepaalde religieuze groepen kijken maar wel naar mogelijke delicten die bepaalde mensen of groepen hebben begaan. Bovendien wil ik duidelijk opmerken dat de contacten die ik ooit met Scientology had helemaal niet voortvloeien uit politieke maar uit wetenschappelijke activiteiten. Dit is echt de weg naar een politiestaat, als dit zo doorgaat", aldus een verbolgen Torfs.

De genoemde politici en academici maakten allemaal op een of ander moment deel uit van een commissie die de sektes onder de loep nam. Mogelijk is dat de reden waarom de sektes hen benaderden. De Staatsveiligheid zou nagegaan zijn of de commissieleden door de sektes beïnvloed zijn. De bevoegde senaatscommissie heeft het Comité I gevraagd een onderzoek uit te voeren.

Meest gelezen