Tientallen Harvard-studenten geschorst na fraude

Aan de prestigieuze Amerikaanse universiteit Harvard zijn tientallen studenten geschorst omdat ze gefraudeerd hebben bij een examen.
AP2012

De faculteit kunst en wetenschappen van Harvard startte een onderzoek op nadat een monitor de alarmbel had geluid over mogelijke fraude bij een examen over een politiek vak. Het was een examen dat studenten thuis mochten invullen, ze hadden de expliciete opdracht gekregen het examen alleen in te vullen. De monitor vond het verdacht dat hij verschillende keren exact hetzelfde geformuleerde antwoord aantrof.

Uiteindelijk werden 125 van de 279 studenten die ingeschreven waren voor de cursus, betrokken in het onderzoek. Decaan Michael Smith laat in een e-mail nu weten dat aan "meer dan de helft" van de onderzochte studenten gevraagd is "de universiteit tijdelijk te verlaten". Een schorsing dus. Doorgaans duurt die twee tot vier semesters. Een dertigtal studenten heeft een proeftijd gekregen, de rest ging vrijuit.

Sommige van de geschorste studenten maakten deel uit van de sportclubs op Harvard, die een hoog aanzien genieten. Twee kapiteins van basketbalteams zijn uit de ploeg gezet. Ook leden van de baseball- en ijshockeyploegen zouden volgens sommige Amerikaanse media deelgenomen hebben aan het bedrog.

Decaan Smith heeft naar aanleiding van de fraudezaak gezegd dat er een interne commissie komt die aanbevelingen moet opstellen om eerlijkheid en integriteit onder de studenten te bevorderen. "Dit is een tijd voor gemeenschappelijke reflectie en actie" aldus Smith. "Wij zijn verantwoordelijk voor het creëren van de gemeenschap waarin onze studenten leren en waarin wij als academici excelleren."

Harvard in de Ivy League

Harvard maakt deel uit van de zogenoemde Ivy League, een groep van acht universiteiten in het noordoosten van de Verenigde Staten die gelden als enkele van de meest prestigieuze universiteiten ter wereld. De Ivy League wordt geassocieerd met elite en academische uitmuntendheid.

De acht universiteiten zijn:

  • Brown University
  • Columbia University
  • Cornell University
  • Dartmouth College
  • Harvard University
  • Princeton University
  • University of Pennsylvania
  • Yale University