Verbod op religieuze symbolen op school

Vanaf volgend schooljaar mag niemand in het gemeenschapsonderwijs nog levensbeschouwelijke tekens dragen. Dat heeft de raad van bestuur beslist, melden De Standaard en Het Nieuwsblad.

Drie jaar geleden voerde het gemeenschapsonderwijs al een algemeen verbod voor religieuze symbolen in. Vier burgers vochten het verbod aan bij de Raad van State, maar hun klachten werden afgewezen omdat de betrokkenen geen belang konden aantonen.

De raad van bestuur van het gemeenschapsonderwijs heeft nu beslist dat het verbod algemeen in alle scholen ingevoerd wordt. Er komt een rondzendbrief om de maatregel uit te leggen, er komt ook een overgangsperiode.

Het verbod houdt in dat niemand bijvoorbeeld een hoofddoek mag dragen, maar ook geen keppel of tulband. De maatregel geldt voor leerlingen, leerkrachten en ander personeel. De enige uitzondering zijn de godsdienstlessen en de activiteiten die daarmee verband houden.

"We willen binnen onze scholen pluralisme en openheid mogelijk maken, daarom hebben we het verbod ingevoerd", zegt Raymonda Verdyck, afgevaardigd bestuurder van het gemeenschapsonderwijs. "Er waren behoorlijk wat spanningen. De focus lag niet meer op het school lopen en de schoolloopbaan. Heel veel debatten in de scholen gingen over het levensbeschouwelijke. Doordat het symbool niet meer in de scholen terug te vinden is, stellen we vast dat er weer op basis van openheid en gelijkwaardigheid gepraat wordt."

Al meer dan 80 procent van de gemeenschapsscholen heeft uit eigen beweging het verbod al ingevoerd.

Meest gelezen