Vijf veroordeelde drugsdealers opgehangen in Iran

In de Iraanse stad Kerman zijn vijf veroordeelde drugsdealers opgehangen. De vijf waren schuldig bevonden aan de smokkel van ruim een ton opium en zouden in het bezit geweest zijn van oorlogswapens. In Iran is de islamitische wetgeving van toepassing.
AP2009

Op misdrijven als moord, verkrachting, gewapende diefstal, drugshandel en overspel staat volgens de sharia de doodstraf. Driekwart van de doodstraffen echter wordt uitgevoerd voor drugshandel.

Iran vormt een belangrijke transitroute in de drugssmokkel van Afghanistan naar Europa. Mede als gevolg daarvan zijn er ook heel drugsverslaafden. Van de 75 miljoen Iraniërs zouden er zo'n twee miljoen verslaafd zijn aan drugs, waarvan 400.000 aan heroïne.

De Verenigde Naties hebben Iran al verscheidene keren op de vingers getikt voor de executies maar de islamitische overheid houdt vol dat ze noodzakelijk zijn voor het bewaren van de orde.