Volgens Punxsutawney Phil komt de lente eraan

De winter is bijna gedaan en de lente is in aantocht, althans als we Punxsutawney Phil mogen geloven. Phil is de beroemdste bosmarmot in de Verenigde Staten en naar jaarlijkse gewoonte voorspelt hij op 2 februari hoe lang de winter nog zal duren.
AP2013

Als Phil op 2 februari zijn hol uitkomt en hij ziet zijn eigen schaduw niet, dan betekent dat volgens de traditie dat de winter niet lang meer zal duren. Ziet hij zijn schaduw wel, dan zal de lente nog een tijdje op zich laten wachten.

Volgens de bewakers van Phil heeft hij vandaag zijn schaduw niet gezien en dus konden ze aan de talrijk opgekomen menigte meedelen dat de lente voor de deur staat.

De traditie van de bosmarmotten die het weer voorspellen, is in de VS ingevoerd door Duitse boeren die naar de dieren keken om te bepalen wanneer ze hun velden moesten inzaaien. In Punxsutawney wordt de traditie sinds de 19e eeuw in ere gehouden en Phil is dan ook de beroemdste onder de bosmarmotten. Hij is ook de held van de film "Groundhog Day" uit 1993. De laatste jaren krijgt hij wel meer en meer concurrentie van bosmarmotten uit andere stadjes, die dan nog vaak iets anders voorspellen dan hij...

AP2013

lees ook