33.000 euro voor vroege tekening van Vandersteen

In Veilinghuis Bernaert in Antwerpen zijn 100 werken van Suske en Wiske-tekenaar Willy Vandersteen verkocht. De prijzen liepen hoog op. Het topstuk ging onder de hamer voor 33.000 euro. De totaalopbrengst was 230.400 euro.

Dat topstuk was een aquareltekening uit 1944 van de cover van "Rikki speurder" (foto bovenaan), in de reeks "De avonturen van Rikki en Pukki". Vandersteen was in die periode nog op zoek naar de hoofdpersonages voor zijn stripreeks, die later dus Suske en Wiske zou worden.

De waarde van de tekening werd geschat op 23.000 euro, maar dat bedrag werd ruimschoots overtroffen. 33.000 euro is een record voor een werk van Vandersteen.

Het merendeel van de geveilde stukken waren originele bladzijden uit het Suske en Wiske-album "De kaartendans" uit 1962, maar er waren ook beeldjes en tekeningen uit andere stripreeksen bij. Voor de tekenplaten betaalden de liefhebbers bedragen tussen 1.500 en 4.100 euro. In totaal bracht de veiling 230.400 euro op, wat flink meer is dan het geschatte maximum van 150.000 euro.

Ruim 300 mensen kwamen op de veiling af, wat de veilinguitbater tevreden stemde. "Dat is vrij ongewoon", zegt bestuurder Peter Bernaerts. "De verzamelaars waren er, samen met heel wat kijklustigen. Maar we merken ook dat er een nieuw soort cliënteel opdaagt: kopers die schijnbaar investeren om mogelijk binnen enkele jaren een meeropbrengst te creëren bij doorverkoop."

Willy Vandersteen, die stierf in 1990, zou dit jaar zijn honderdste verjaardag gevierd hebben. De geveilde werken worden nog tot 8 februari tentoongesteld in Zaal Museum in de Museumstraat 25 in Antwerpen.