"A perdre la raison" grote slokop van Magritte

"A perdre la raison"' is de grote winnaar van de Magritte du cinéma, de Franstalige filmprijzen in ons land. De film kreeg een Magritte voor beste film, beste regisseur Joachim Lafosse, beste actrice Emilie Dequenne en beste montage.

"A perdre la raison" van Joachim Lafosse is gebaseerd op het familiedrama in Nijvel in 2007 waarbij  Geneviève Lhermitte haar vijf kinderen doodde. De film focust op de driehoeksrelatie tussen een vrouw, haar echtgenoot en de mysterieuze dokter waarbij het gezin inwoont. De film was de grote favoriet met zeven nominaties en verzilverde er vier: beste film, beste regisseur, beste actrice en beste montage.

"A perdre la raison" won eerder al verschillende prijzen en is ook geselecteerd om ons land te vertegenwoordigen bij de Oscars in de categorie Academy Award voor beste niet-Engelstalige film. Actrice Emilie Dequenne won op het filmfestival van Cannes vorig jaar ook al de prijs voor beste actrice in de nevencompetitie "Un certain regard".

Olivier Gourmet won de Magritte voor beste acteur voor zijn rol in "L'Exercice de l'Etat". Hij haalde het daarmee onder meer van Matthias Schoenaerts, die genomineerd was voor zijn rol in "De rouille et d'os". In de categorie beste Vlaamse film in coproductie werd "Tot Altijd" van Nic Balthazar verkozen.

De Magritte du cinéma werden voor het eerst uitgereikt in 2011.