"Fiscaal paradijs voor wie werkt en werk creëert"

"België mag niet het imago hebben van een land waar het goedkoop is om geld te transfereren. We zijn een soort fiscaal paradijs geworden." Dat heeft SP.A-voorzitter Bruno Tobback gezegd in "De zevende dag". "België mag wel een fiscaal paradijs zijn, maar voor wie werkt en werk creëert."

Dat België voor bedrijven fiscaal aantrekkelijk is, blijkt uit het feit dat 5 procent van de 100 grootste bedrijven ter wereld België gebruiken om belastingen te ontwijken via een fiscale regeling. "Dat is niets nieuws, en dat komt door de notionele interestaftrek", weet Tobback.

"Ik ben wel principieel voor die notionele interestaftrek als dat bedrijven helpt om te investeren en jobs te creëren, maar het idee dat België een fiscaal paradijs is dat gebruikt wordt om belastingen te ontwijken en geld te transfereren, zint me niet", beklemtoont hij.

Hij wijst erop dat de notionele intrestaftrek en de belasting op vermogenswinsten al zij, bijgestuurd. "Maar we moeten daar veel verder in gaan", vindt de voorzitter. "We trekken mensen aan die alles al hebben, zoals Bernard Arnault en Gérard Depardieu, maar we zouden een fiscaal paradijs moeten worden voor wie werkt en werk creëert."

Tobback maakte zich sterk dat de regering al aanzienlijke inkomsten heeft gehaald uit vermogenswinsten, maar vindt dat ze daar nog veel verder in kan gaan. De SP.A'er heeft er naar eigen zeggen niets op tegen dat een topmanager als Didier Bellens miljoenen verdient, "maar wel dat hij daar maar 10 of 12 procent belastingen op betaalt".

"Stap naar een Vlaanderen van 40 jaar geleden"

Tobback kwam ook nog eens terug op de uitspraken van de Antwerpse N-VA-burgemeester Bart De Wever in De Standaard. De Wever verklaarde niet te willen dat iemand met een regenboog-T-shirt, het symbool van de homobeweging, achter een loket van de stad zit.

"Dat is grotesk, en een stap naar een Vlaanderen van veertig jaar geleden", aldus Tobback. "Ik denk niet dat iemand zich ongemakkelijk voelt als er iemand achter het loket zit die homoseksueel is. Als burgemeester is het je taak te zorgen dat mensen vertrouwen hebben in het stadsbestuur en in het personeel van de stad."