"Harde opleidingen" scoren weer aan de universiteit

De "harde" opleidingen aan de universiteit - waaronder de ingenieursstudies en de wetenschapsrichtingen - zitten weer in de lift. Opvallend is dan weer de daling van het aantal inschrijvingen bij Politieke en Sociale Wetenschappen. Dat blijkt uit cijfers van minister van Onderwijs Pascal Smet (SP.A).

De STEM-opleidingen (Science, Technology, Engineering en Mathematics) kregen dit academiejaar 3 procent meer inschrijvingen van generatiestudenten, de jongeren die net uit het middelbaar komen. Met slechts 33 procent vrouwen gaat het nog steeds om een voornamelijk mannelijke aangelegenheid.

Opleidingen die in de lift zitten bij generatiestudenten in de professionele bachelors zijn Architectuur (+8 procent) en Handelswetenschappen en Bedrijfskunde (+5 procent). Ook bij de academische bachelors aan de hogescholen zijn de sterkste stijgers Architectuur (+5 procent) en Handelswetenschappen (+8 procent).

Aan de universiteiten is er een stijging van het aantal generatiestudenten in de Toegepaste Biologische Wetenschappen (+16 procent), Bewegingsleer en Revalidatiewetenschappen (+11 procent) en Toegepaste Wetenschappen (+6 procent). Opvallend minder generatiestudenten kiezen voor Politieke en Sociale Wetenschappen (-18 procent).