"Niet pensioenleeftijd, wel loopbaan verlengen"

Minister van Pensioenen Alexander De Croo (Open VLD) wil het loopbaandebat niet louter toespitsen op het verlengen van de pensioenleeftijd. "De pensioenleeftijd verhogen zonder meer, dat zal niets oplossen", klonk het in "De zevende dag".

Eerder van de week riep CD&V- vicepremier en minister van Financiën Steven Vanackere op tot een nieuwe verhoging van de wettelijke pensioenleeftijd, het liefst nog deze legislatuur. "We moeten de loopbanen nog verlengen, elke 30 maanden zou er 2 jaar kunnen bij komen, bijvoorbeeld", luidde het.

Minister van Pensioenen Alexander De Croo (Open VLD) benadrukte in "De zevende dag" op Eén dat er nog werk aan de winkel is, maar dat het voor hem niet gaat over het verhogen van de pensioenleeftijd. "Waar het om draait, is het verlengen van de loopbanen. In theorie duurt een loopbaan in ons land 45 jaar, het wettelijke pensioen is daarop berekend. In de praktijk echter duurt een gemiddelde loopbaan in ons land maar 29 jaar. In Denemarken is dat 34, in Nederland 37 en in Zweden 39. Dát moeten we aanpakken."

De Croo gaf een overzicht van de hervormingen die deze legislatuur al zijn doorgevoerd, zoals het systeem van het brugpensioen, en wat er nog op de agenda staat. "Het is de hervorming van de loopbaan waar we het meeste effect van zullen hebben. We mogen het debat niet louter toespitsen op de pensioenleeftijd zelf. Dat voorstellen als dé oplossing zal niet werken."

De liberale minister stipte aan dat minder dan 5 procent van de mensen die nu met pensioen gaan, 65 zijn. "De meeste mensen gaan al veel vroeger met pensioen. In 1970 was de gemiddelde leeftijd waarop mensen effectief met pensioen gingen, 64 jaar. Vandaag is dat 59 jaar. Nochtans ligt de wettelijke pensioenleeftijd al die jaren op 65 jaar. De leeftijd nu gewoon optrekken, zonder te werken aan de royale systemen die maken dat mensen nu vroeger met pensioen kunnen, zal dat in de praktijk weinig oplossen."

Al zullen we die leeftijd op termijn wel moeten optrekken, gaf De Croo toe. Hij sprak zich niet uit over wat de pensioenleeftijd dan wel zou moeten zijn. "Dat moeten we in samenspraak met specialisten bekijken. We moeten bekijken hoe we ervoor kunnen zorgen dat dat een haalbare, realistische kaart is voor werknemers, hoe werkgevers dat kunnen organiseren. Iedereen zal zijn steentje moeten bijdragen."