"Staatsveiligheid heeft zich niet te moeien"

CD&V-senator Rik Torfs hekelt het rapport van de Staatsveiligheid waarin contacten tussen politici en bepaalde religieuze groeperingen opgelijst worden. "De rechtsstaat wordt steeds meer afgebouwd", luidde het in "Peeters en partners" op Radio 1.

De krant De Morgen kon de hand leggen op een rapport van de Staatsveiligheid dat de contacten van politici met bepaalde sektes oplijstte. Het ging om een vertrouwelijk rapport van het hoofd van de Staatsveiligheid, Alain Winants, aan de hoogste overheden in ons land.

Een van de genoemde politici is de CD&V-senator Rik Torfs, die volgens het rapport contacten gehad heeft met Scientology, een Amerikaanse religieuze beweging in ons land als sekte beschouwd wordt. Torfs uitte gisteren al zijn ongenoegen over het gelekte rapport. "Wakker worden in een politiestaat", luidde het op Twitter. In het programma "Peeters en partners" op Radio 1 ging Torfs dieper in op de feiten.

"In mijn academische carrière als kerkjurist die zich bezighoudt met kerk-staatverhoudingen heb ik zeer zeker contacten gehad met vertegenwoordigers van Scientology", zegt Torfs. "Als je hen tegenkomt op congressen in de landen waar ze zijn toegelaten, proberen ze sympathie voor hun zaak te wekken, te verkrijgen dat de mensen zeggen dat ze gewoon een godsdienst zijn. Maar wat dan nog als ik daar als politicus contact mee zou hebben? Het is toch een vereniging die niet buiten de wet gesteld is?"

"Het zou toch gek zijn als je alleen met heel sympathieke mensen contact mag hebben, en niet met groepen waar vraagtekens bij worden geplaatst. Ik ben absoluut geen fan van Scientology, maar neemt niet weg dat ik wil weten wat er in Scientology gebeurt. Ik stel bijvoorbeeld vast dat het Hof van Cassatie in Italië hen een gewone godsdienst vindt. En dat in Duitsland onderscheid wordt gemaakt tussen commerciële activiteiten die wellicht niet altijd het daglicht mogen zien en hun religieuze activiteiten."

"De Staatsveiligheid heeft zich in een rechtsstaat niet te moeien met het feit of ik contact heb met een religieuze groep die toch niet buiten de wet gesteld is", stelde Torfs. "Als die religieuze groepen iets verkeerds doen, vervolg hen dan. Spoor de misdrijven op en straf de overtreders daarvoor. Maar ga in godsnaam toch geen tweede circuit in het leven roepen waarbij mensen achternagezeten worden of gecontroleerd in hun contacten met speciale religieuze groepen."

"Verrotting van het partijsysteem"

Torfs noemt het ook erg verontrustend dat het rapport voortijdig gelekt is. "Slechts een paar mensen wisten ervan, en toch komt het in de pers. Er wordt gefluisterd dat het de bedoeling is om de huidige topman van Staatsveiligheid te vervangen, een politieke benoeming door een partij, die waarschijnlijk de bron is van het lek. Toch ongehoord vind ik. Dat wijst op een verregaande verrotting van het particratische systeem."