Bloedige aanslag schrikt Kirkuk op

Bij een zelfmoordaanslag op een politiehoofdkwartier in de noordelijke Iraakse stad Kirkuk zijn zeker 15 mensen om het leven gekomen. Er vielen ook zeker 90 gewonden.

De aanval vond plaats tijdens het ochtendlijke spitsuur in Kirkuk. Een bomauto ontplofte vlak voor het politiehoofdkwartier in het centrum van de stad. Militanten gewapend met pistolen, granaten en bommengordels probeerden nadien het complex in te nemen.

Bij de aanval zijn volgens de autoriteiten zeker 15 doden en 90 gewonden gevallen. Eerst was melding gemaakt van 30 doden, maar dat aantal is later naar beneden bijgesteld. Het politiehoofdkwartier is verwoest, ook verschillende gebouwen in de buurt hebben grote vernielingen opgelopen. De aanslag is nog niet opgeëist.

Kirkuk is een etnisch gemengde stad in het noorden van Irak. Het gebied is rijk aan olie en gas, wat de inzet vormt van aanvaringen tussen de Iraakse regering en de plaatselijke Koerdische bevolking.

Twee weken geleden vielen minstens 10 doden bij een zelfmoordaanslag op de kantoren van de Koerdische Democratische Partij in Kirkuk.