Daar is de borst van Janet Jackson weer

"Miljoenen kijkers, en dan gebeurt er zoiets." Dat was zowat de reactie in 2004, nadat Justin Timberlake tijdens de Super Bowl een stuk van Janet Jacksons leren topje aftrok, waardoor er heel even meer te zien was dan tijdens deze druk bekeken wedstrijd zou gemogen hebben. Puriteins Amerika stond op zijn kop -ruim een half miljoen klachten- en dus moest er een zondebok gevonden worden. En dat werd Janet Jackson, die haar muziekcarrière geleidelijk aan gekelderd zag. Maar ze blijft wel de bedenkelijke eer hebben, ieder jaar opnieuw, bij een nieuwe Super Bowl -deze nacht in New Orleans- op menig website te mogen figureren.
2004 AP

Want ook nu nog, negen jaar later, blijft er een waas van onduidelijkheid hangen over de vraag of beide artiesten bewust zoveel aan het Amerikaanse publiek wilden tonen.

Timberlake verklaarde eerst dat het om een "ongelukje" ging, terwijl Jackson het al snel over een gepland grapje had: "De beslissing viel na de laatste generale repetitie. MTV (de zender die het spektakel produceerde, nvdr) had er geen weet van. Maar het was niet mijn bedoeling om zo ver te gaan. Ik verontschuldig me voor iedereen die zich beledigd voelt." Ook MTV verontschuldigde zich, want de bedoeling was "een positieve boodschap te brengen".

Maar er waren andere stemmen, die even luid klonken. Jacksons toenmalige vriendje Jermaine Dupri zou vooraf gezegd hebben dat het wel degelijk de bedoeling was een borst te tonen. Ook insiders bij zender NBC, die de wedstrijd uitzond, bevestigden dat "er gedurende een korte tijd een borst, of borsten, zouden getoond worden". De choreograaf van MTV zou "some shocking moments" beloofd hebben.

AP2004

Maar beelden backstage, na het optreden van Jackson en Timberlake, bleken dan weer aan te geven dat Jackson wel erg van slag was door hetgeen gebeurd was. Opmerkingen dat "een stukje stof te veel mee los kwam" leken daardoor bevestigd. Maar, zoals Jackson in interviews zelf beweerde, "mensen geloven alleen wat ze willen geloven".

En dus kwam de nu 46-jarige zangeres het schandaal niet echt meer te boven. Wereldhits, zoals ze voor het schandaal met enig gemak gescoord had, bleven uit. Haar albums wisten enkel nog kortstondig te pieken in de VS en Japan, maar met verkoopcijfers die opvallend lager lagen dan voor 2004.

Maar volgend jaar zal Jackson opnieuw scoren, want dan wordt de tiende verjaardag van de onthulling van haar gepiercete borst gevierd…

2004 AP

Vannacht spelen "Baltimore Ravens" en "San Francisco 49ers" tegen elkaar in deze hoogmis van het american football. De wedstrijd vindt plaats in New Orleans, Louisiana. Alicia Keys zingt het volkslied en Beyoncé mag hopelijk volledig live haar beste beentjes voorzetten tijdens de pauze. En niet te versmaden: Kate Upton en Kaley Cuoco zijn te zien tijdens een van de vele reclamespotjes.

lees ook