Ook de regisseurs kiezen voor "Argo" van Affleck

Ben Affleck heeft met zijn gijzelingsdrama "Argo" de belangrijkste prijs gewonnen op de awards van de Directors Guild of America (DGA), de vereniging van Amerikaanse film- en televisieregisseurs. Eerder kozen ook de acteurs en de producers al voor "Argo". De film zit met andere woorden volop op Oscarkoers.
Invision2013

Affleck haalde het van zwaargewichten als Steven Spielberg ("Lincoln"), Kathryn Bigelow ("Zero dark thirty"), Tom Hooper ("Les misérables") en Ang Lee ("Life of Pi"). Vorige week was de acteur en regisseur ook al met de Screen Actors Guild Awards en met de belangrijkste award van de Producers Guild of America aan de haal gegaan. Daarnaast kreeg "Argo" eerder dit jaar ook 2 Golden Globes (beste drama en beste regisseur).

De winnaar van de DGA Award wint bijna altijd ook de Oscar voor beste regisseur. Maar Affleck zal er niet in slagen om die dubbel te realiseren, want hij is niet genomineerd voor een Oscar in die categorie. "Argo" maakt wel kans op zeven andere Oscars, waaronder die voor beste film.

"Dit maakt van mij nog geen echte regisseur, maar ik denk wel dat het betekent dat ik op de goede weg ben", zei Affleck bij het in ontvangst nemen van zijn prijs. Nog op de 65e editie van de DGA Awards werd Milos Forman, de regisseur van onder meer "One flew over the cuckoo's nest", bekroond met een Lifetime Achievement Award.

"Argo" gaat over de gijzelingsactie in de Amerikaanse ambassade in Teheran in 1979. De Oscars worden op 24 februari uitgereikt.

Invision2013