Peter Van den Eede (Vooruit) krijgt Gulden Boek

Op de nieuwjaarsreceptie van Boek.be en de Vlaamse Auteursvereniging (VAV) is het Gulden Boek uitgereikt aan Peter Van den Eede, de programmator Literatuur van de Gentse Vooruit.
Peter Van den Eede

Het Gulden Boek is een bijzondere onderscheiding van Boek.be voor een persoon die zich op bijzondere wijze inzet voor het boek of de verspreiding ervan, maar die zich zelf bij voorkeur buiten of in de marge van het boekenvak bevindt.

Van den Eede is programmator Literatuur en Actualiteit in de Vooruit. Hij is ook de man achter "Uitgelezen", het boekenprogramma van de Vooruit dat dit jaar zijn 10e verjaardag viert. "Uitgelezen" wordt gedragen door de vaste panelleden Anna Luyten en Jos Geysels en gastvrouw Fien Sabbe. Samen met 2 wisselende gasten delen ze hun leeservaring met het publiek. Het populaire programma is inmiddels uitgewaaierd naar verscheidene steden in Vlaanderen.

Marc Reynebeau sprak de laudatio uit en overhandigde het Gulden Boek-speldje, oud-directeur Geert Joris (kleine foto) overhandigde het Gulden Boek. Joris nam ook officieel afscheid van het boekenvak. Hij gaat aan de slag bij de Nederlandse Taalunie. Rita Lissens (Fnac), Willy Tibergien (Poëziecentrum) en Frans Schotte (Standaard Boekhandel) namen eveneens afscheid van het boekenvak en kregen een Zilveren Speld op de receptie.

De Vlaamse Auteursvereniging (VAV) bekroonde op haar beurt de Meest Auteursvriendelijke Boekhandel. De eretitel valt dit jaar te beurt aan boekhandel Het Voorwoord uit Heist-op-den-Berg. De VAV maakte daarnaast ook de 2 nieuwe covoorzitters van de vereniging bekend.