Uitvinder "Etch A Sketch" is overleden

In Frankrijk is Andre Cassagnes overleden, de uitvinder van de zogenoemde Etch A Sketch, het wereldberoemde "magische" tekenbord dat kinderen (en volwassenen) van over de hele wereld al decennialang plezier bezorgt.
A2007

De 86-jarige Cassagnes overleed in de Franse hoofdstad Parijs op 16 januari. Het nieuws is nu pas bekendgemaakt door de Ohio Art Company, het Amerikaanse bedrijf dat "Etch A Sketch" op de markt gebracht heeft. "Etch A Sketch" is een stuk speelgoed waarbij met behulp van twee draaiknoppen horizontale en verticale lijnen op een grijs scherm getoverd kunnen worden. Door ermee te schudden, wordt de tekening gewist.

Cassagnes, een technicus, bedacht het idee van een "magisch" tekenbord in de tweede helft van de jaren 50 toen hij met metaalpoeders werkte. Hij ontdekte dat tekens gemaakt met aluminiumpoeder zichtbaar werden achter een doorschijnende plaat.

Het Amerikaanse bedrijf Ohio Art Company spotte Cassagnes en zijn uitvinding op de speelgoedbeurs in Neurenberg in 1959 en commercialiseerde het product onder de naam "Etch A Sketch". Al een jaar later was het het meest verkochte speelgoed op de Amerikaanse markt. Tot op de dag van vandaag zijn er meer dan 100 miljoen exemplaren van verkocht. De American Toy Industry Association heeft de "Etch A Sketch" aangeduid als een van de belangrijkste en meest memorabele speelgoeditems van de 20e eeuw.

"Markt voor Etch A Sketch blijft"

"Etch A Sketch heeft de Ohio Art Company veel succes gebracht, en we zullen André daar eeuwig dankbaar voor zijn", zegt Larry Killgallon, de voorzitter van de Ohio Art Company. "Zijn uitvinding bezorgt zoveel mensen al zo lang zoveel plezier."

Het speelgoed mag dan wel ouderwets aandoen in tijden van tabletcomputers, maar de Ohio Art Company zegt dat er nog steeds een stabiele markt bestaat voor de "Etch A Sketch", niet het minst door zijn herhaalde verschijning in de animatiefilmreeks "Toy Story".

Vorig jaar nog speelde de "Etch A Sketch" een opgemerkte rol in de presidentiële verkiezingscampagne bij de Republikeinen in de VS. "Het verleden kan je uitwissen, net als bij een Etch A Sketch", zei de woordvoerder van Mitt Romney, die toen nog met andere Republikeinen streed voor de nominatie. Die opmerking werd door Romney's uitdagers aangegrepen om te zeggen dat alles wat hij zou beloven na zijn verkiezing, ook weer ongedaan zou maken.

Met een "Etch A Sketch" kunnen heuse kunstwerkjes gemaakt worden, zoals hieronder een portret van de Amerikaanse president Barack Obama.

2008 AP