We bouwen energiezuiniger dan we moeten

Heel wat Vlaamse gezinnen bouwen een stuk energiezuiniger dan ze strikt genomen moeten. Dat blijkt uit de aangiften van de energieprestaties van nieuwbouw, die "De Zondag" kon inkijken.

Het zogenoemde E-peil van een woning meet de energieprestatie van een woning. Hoe lager het E-peil, hoe energiezuiniger de woning. Het maximale E-peil van een nieuwbouwwoning waarvoor in 2010 een bouwvergunning aangevraagd werd, mocht E80 zijn. Vanaf 2014 verstrengt die norm en wordt het maximale E-peil voor een nieuwbouwwoning E60.

Steeds meer mensen blijken rekening te houden met de voordelen van energiebesparingen, zowel financieel als ecologisch, en bouwen energiezuiniger dan ze eigenlijk moeten. Het aandeel lage-energiewoningen (met een E-peil lager dan E60) is gestegen van 4,5 procent in 2006 naar bijna 35 procent in 2010. Dat betekent dus dat ruim een derde van de woningen met een bouwaanvraag in 2010 al voldeed aan de norm die volgend jaar pas ingaat. Een op de tien nieuwe woningen zit zelfs onder het E-peil E40.

Een op de zes nieuwbouwwoningen heeft een eigen systeem om hernieuwbare energie op te wekken zoals een zonneboiler, zonnepanelen of een warmtepomp. Zes jaar geleden was dat nog maar een op de twintig. De normen die telkens strenger worden helpen dus om de Vlaming energiebewuster te maken, maar ook de verlaagde onroerende voorheffing voor energiezuinige woningen halen heel wat mensen over de streep.

"De Vlaamse energienormen worden niet alleen goed nageleefd, heel wat gezinnen bouwen nog een stuk energiebewuster dan ze strikt genomen moeten", aldus een tevreden Vlaams minister voor Energie Freya Van den Bossche in De Zondag.

Welk E-peil mag een nieuwbouwoning maximaal hebben?

  • Bouwaanvraag ingediend vanaf 1 januari 2014: E60
  • Bouwaanvraag ingediend van 1 januari 2013 tot en met 31 december 2013: E70
  • Bouwaanvraag ingediend van 1 januari 2012 tot en met 31 december 2012: E70
  • Bouwaanvraag ingediend van 1 januari 2010 tot en met 31 december 2011: E80
  • Bouwaanvraag ingediend van 1 januari 2006 tot en met 31 december 2009: E100

Meer informatie over E-peil en energiezuinig bouwen vindt u op wwww.energiesparen.be