Witte Huis toont foto van Obama die geweer afvuurt

In de Verenigde Staten heeft het Witte Huis een foto vrijgegeven van president Barack Obama bij het kleiduivenschieten. De foto komt niet toevallig, want morgen gaat Obama naar de stad Minneapolis om zijn voorstellen voor wapencontrole uit de doeken te doen.
This official White House photograph is being made available only for publication by news organizations and/or for personal use printing by the subject(s) of the photograph. The photograph may not be manipulated in any way and may not be used in commercial or political materials, advertisements, emails, products, promotions that in any way suggests approval or endorsement of the President, the First Family, or the White House.

Eerder had Obama in een interview met een conservatief weekblad gezegd dat hij regelmatig met vrienden gaat kleiduivenschieten op zijn buitenverblijf Camp David. Na een week vol speculatie of hij dat nu wel echt kon, gaf het Witte Huis eindelijk deze foto vrij als bewijs.

Het is duidelijk geen toeval dat dat gebeurt net voor Obama aan zijn rondreis door Amerika begint, om publieke steun te vragen voor zijn fel besproken plannen om het wapengeweld in te perken. Obama heeft niets tegen jacht- of sportgeweren, zo lijkt de boodschap te zijn, maar wil vooral de semi-automatische wapens laten verbieden.

In plaats van de gemoederen te bedaren, lijkt de foto intussen de emoties in het hele debat verder aan te wakkeren. Wapenbezitters hebben het zelfs over een provocatie.

Een aardig detail is wel dat Obama zijn kleiduiven met een Browning schiet, een product van de Belgische wapenfabrikant FN.