"Dood van een schaduw" bekroond in Frankrijk

"Dood van een schaduw" van de Belg Tom Van Avermaet heeft de Grote Prijs voor de Beste Kortfilm gewonnen op het 20e Internationale Festival voor de Fantastische Film in het Franse Gérardmer. De kortfilm maakt later deze maand ook kans op een Oscar.

De kortfilm van Van Avermaet met Matthias Schoenaerts in de hoofdrol vertelt het verhaal van de soldaat Nathan, die gestorven is tijdens WO I. Een vreemde verzamelaar heeft zijn schaduw gevangen en geeft hem een nieuwe kans tot leven in ruil voor het vangen van 10.000 schaduwen. Op 24 februari weet de Vlaamse regisseur of hij ook een Oscar binnenhaalt.

De Grote Prijs voor de beste langspeelfilm ging naar het debuut van de Argentijnse regisseur Andres Mushietti, de horrorfilm "Mama". Die film met onder meer Jessica Chastain won ook de publieksprijs en de prijs van de jongerenjury. De prijs van de jury ging ex-aequo naar "The end" van Jorge Torregrossa en "Berberian sound studio" van Peter Strickland. Die laatste won ook de prijs van de critici.

Het festival opende woensdag in Gérardmer, een klein skigebied in de Vogezen. Er daagden 35.000 bezoekers op. Het festival heeft een budget van 600.000 euro.