"Er is cordon sanitaire in de maak tegen N-VA"

"Het sfeertje dat men nu aan het oproepen is in deze democratie vind ik persoonlijk onwaardig. Er is een nieuw soort cordon sanitaire in de maak, tegen de N-VA." Dat zei N-VA-voorzitter en Antwerps burgemeester Bart De Wever in "Terzake". De Wever reageerde hiermee op de storm van kritiek die ontstaan was na zijn uitspraak dat hij geen homo-T-shirts achter het stadsloket wil.

Loketbedienden in het Antwerpen van Bart De Wever mogen homo zijn, maar mogen dat vooral niet laten blijken in hun kledij. Dat ene zinnetje uit een lang kranteninterview lokte het hele weekend scherpe politieke commentaren uit.

Sluit burgemeester De Wever in naam van de neutraliteit mensen uit, of leggen zijn tegenstrevers op alle slakken zout? En is hij een "fantoomprovocateur", iemand die problemen uitvindt die er niet zijn, zoals Yves Desmet van De Morgen beweert? "Ik voel me absoluut niet aangesproken. Ik weet niet waar die man het over heeft", zei De Wever In "Terzake". "Ik heb toch nooit beweerd dat die homo's met regenboogtrui ook te vinden zijn aan de stadsloketten."

De Wever wijst erop dat hij enkel het begrip neutraliteit, dat in 2007 is ingevoerd door Patrick Janssens, uitlegde. "Het stoort mij namelijk geweldig dat men dat altijd verkort tot een hoofddoekenverbod en dat dat gericht zou zijn tegen de islam. Ik heb dat op de gemeenteraad al rechtgezet en toen heeft niemand gereageerd. Ik had zelfs de indruk dat iedereen het ermee eens was."

"Ik heb zoveel columns geschreven waarbij ik homoseksualiteit als een normaal onderdeel van een menselijk bestaan beschouw. Keer op keer heb ik dat geschreven en dan haalt men het woordje "obediëntie" eruit en begint men er een semantische discussie over. Ik snap Yves Desmet eigenlijk niet, hoor."

 "Ik heb zoveel homo's en lesbiennes in de familie en in mijn vriendenkring. We hebben het eerste openlijk gay-gemeenteraadslid in de geschiedenis. Maar voor sommigen is alles goed om ons onderuit te halen", aldus De Wever. "Het sfeertje dat men nu aan het oproepen is in deze democratie vind ik persoonlijk onwaardig. Dat men de N-VA niet aankan met argumenten en men zo'n schrik heeft voor 2014 is één ding, maar beginnen met criminalisering is iets totaal anders. Er is een nieuw soort cordon sanitaire in de maak, tegen de N-VA."

De N-VA-voorzitter schuwt de vergelijking met Pim Fortuyn niet. "Als ik de nieuwe Hitler ben in de ogen van velen, wat is er dan nog nodig voor één of ander onevenwichtig element om het heft in eigen handen te nemen? Ik ben daar echt bang voor en ik houd de mensen die dit doen daar echt verantwoordelijk voor."

De Wever weigerde vanavond in debat te gaan in "Terzake". "In "De ochtend" ben ik vanochtend afgemaakt zonder wederwoord", zei De Wever. "Toen heb ik gezegd dat ik geen debat meer wilde aangaan. Als jullie mij kunnen afmaken zonder repliek, wil ik ook mijn zegje hebben zonder repliek."