"Oorlog is geen oplossing voor Syrië"

Volgens de Iraanse president Mahmoud Amhadinejad kan het conflict in Syrië niet opgelost worden door een oorlog. In een interview met de pan-Arabische zender Al Mayadeen in Libanon pleit hij voor een nationale dialoog die tot nieuwe verkiezingen moet leiden.
Foto archief

De uitspraken van Ahamadinejad zijn verrassend omdat Iran het regime van president Assad in Syrië voluit steunt. Niet alleen politiek, maar ook met wapens en recent zelfs met voedsel en energie.

Maar Ahmadinejad ziet geen duurzame oplossing in het gewapende conflict dat nu aan de gang is. "De oorlog is geen oplossing. Zij die regeren met de wapens zullen een moeilijke taak hebben en zij die via de wapens aan de macht zouden komen zullen eveneens een moeilijke taak hebben", zegt de Iraanse president.

"Een oplossing voor het conflict zal er maar komen als er een nationale dialoog tot stand komt die tot een overeenkomst leidt. Dat akkoord moet de veiligheid in het land herstellen en kan uiteindelijk leiden tot nieuwe verkiezingen."

Op de vraag of er in die nieuwe constellatie nog plaats is voor president Assad, zegt Ahmadinejad dat het aan de Syriërs zelf is om dat uit te maken.

In Syrië zelf zegt de leider van de Syrische Nationale Coalitie, Mouaz al-Khatib, intussen dat hij bereid is aan tafel te zitten met de vicepresident van Assad om onderhandelingen te beginnen tussen het regime en de oppositie. Uitgangspunt voor hem blijft wel dat Assad opstapt.