Belgen hebben nogal wat misvattingen over kanker

Er zijn nog altijd veel misvattingen over kanker. Dat blijkt uit de kankerbarometer die de Stichting Tegen Kanker vandaag publiceert naar aanleiding van Wereldkankerdag. Zo denkt 43 procent van de Belgen dat kanker veroorzaakt wordt door externe factoren.

De Stichting Tegen Kanker stelde een vragenlijst op om te peilen naar het beeld dat de Belgische bevolking heeft van kanker. De opvallendste conclusie is dat we de invloed van ons eigen gedrag op de ontwikkeling van kanker onderschatten.

"Bepaalde factoren die kanker kunnen veroorzaken, zijn bij de Belgen helemaal niet goed bekend", zegt Ivo Nagels van de Stichting Tegen Kanker. "Zo weet iedereen wel dat roken kanker veroorzaakt, maar bijna niemand weet dat het drinken van meer dan één glas alcohol per dag het risico op darmkanker en borstkanker verhoogt."

Ruim 60 procent van de ondervraagden denkt dan weer dat ook stress kanker kan veroorzaken. "Uit de wetenschappelijke studies die we nu hebben, blijkt dat stress geen risicofactor is voor kanker", aldus Ivo Nagels.

Naast de misvattingen die er bestaan over wat kanker veroorzaakt, toont het onderzoek ook een groot verschil aan tussen het weten en het in de praktijk omzetten. "96 procent van de Belgen weet dat tabak kanker veroorzaakt, terwijl 25 procent van de mensen blijft roken", aldus Nagels. De Stichting Tegen Kanker benadrukt dat net onze eigen levensstijl het risico op kanker grotendeels bepaalt, en ze roept dan ook op om dat risico te verkleinen.