Beurzen krijgen opnieuw een oplawaai

De aandelenbeurzen in Europa hebben vandaag nog eens een flinke klap gekregen. De beleggers zijn ongerust over mogelijk politieke instabiliteit in de probleemlanden Italië en Spanje. In Brussel liet de Bel-20-index 2,1% liggen.

Op Euronext Brussel gingen zowat alle grote aandelen met verlies de dag uit, behalve dan Telenet dat een lichte winst kon optekenen. De Bel-20 verloor -2,1%.

Ook Londen (-1,17%), Frankfurt (-2,5%) en Parijs (-3%) lieten forse verliescijfers optekenen. Vooral de financiële waarden moesten het ontgelden. In Madrid sloot de beurs met een verlies van -3% en in Milaan was dat zelfs -4,5%; De Italiaanse banken UniCredit en Monte Paschi di Siena waren kop van Jut.

Aanleiding voor het wantrrouwen is de vrees van de beleggers voor mogelijke politieke instabiliteit in Italië en Spanje. De Italianen kiezen binnenkort een nieuw parlement en het is niet zeker of dat zal leiden tot een stabiele regering die het vertrouwen van de markten krijgt. In Spanje hangt de schaduw van een mogelijk corruptieschandaal boven het hoofd van premier Mariano Rajoy.