Grote Prijs van Angoulême naar Nederlander Willem

Op de slotceremonie van het stripfestival van Angoulême zijn gisteren de winnaars bekendgemaakt. De Nederlandse satirische striptekenaar Willem (71) kreeg de prestigieuze Grote Prijs van Angoulême, ook wel de "Nobelprijs van de strip" genoemd.

Bernhard Willem Holtrop (foto) werd geboren op 2 april 1941 in het Nederlandse Ermelo. De tekenaar, die het pseudoniem "Willem" gebruikt, verhuisde in 1968 naar Frankrijk. Hij tekent strips, illustraties, fictie, reportages en cartoons (in onder andere de Franse krant Libération). Thema's als politiek, seks, oorlog, genocide, extremisme en religie domineren zijn werk.

De Japanner Akira Toriyama (57), de auteur van de "Dragon ball"-reeks, won de Speciale Prijs van de 40e festivaleditie voor zijn ganse oeuvre. "Dragon ball" is met 230 miljoen exemplaren de meest verkochte manga-reeks ter wereld.

De Prijs voor het Beste Album ging naar het tweede deel van de bestseller "Quai d'Orsay. Chroniques diplomatiques" (Dargaud) van tekenaar Christophe Blain en scenarist Abel Lanzac. Het album gaat over de Franse ex-minister van Buitenlandse Zaken Dominique de Villepin.

Het 40e stripfestival van Angoulême liep van donderdag tot zondag.