Infraroodsysteem laat treinreiziger zien waar hij kan zitten

De Nederlandse Spoorwegen zijn gestart met een proefproject waarbij treinreizigers kunnen nagaan in welke coupé de meeste lege plaatsen zijn, en waar de eerste- en tweedeklascoupés zich bevinden. Het systeem is gebaseerd op infraroodsensoren.

Het proefproject loopt drie maanden en is gestart op het traject Zwolle-Roosendaal. Infraroodsensoren houden bij hoeveel passagiers een trein opstappen en verlaten. Die gegevens worden doorgegeven aan de app Reisplanner Xtra van de NS.

Treinreizigers met een smartphone kunnen de gegevens dan opvragen en aan de hand daarvan zich strategisch op het perron opstellen. Het systeem geeft ook weer of er wifi in de trein is, en waar de ingang voor rolstoelgebruikers en fietsers is. Het proefproject kost 2 miljoen euro. De NS zal nagaan of het systeem in heel Nederland kan worden ingevoerd.