John Galliano daagt Dior voor de rechter

De Britse modeontwerper John Galliano daagt zijn voormalige werkgever Dior voor de rechter. Galliano stelt dat Dior hem niet had mogen ontslaan na een antisemitische tirade in een café.

John Galliano werd op 1 maart 2011 op staande voet ontslagen als artistiek directeur bij het Franse modehuis Dior, nadat op internet beelden van een caféruzie werden geplaatst.

Galliano kreeg het in het bewuste filmpje aan de stok met een joodse vrouw in een café. Hij zei haar met dubbele tong dat hij van Hitler houdt, omdat "mensen als jij dan dood zouden zijn". Dior ontsloeg Galliano op staande voet en een rechter in Parijs veroordeelde de ontwerper tot een boete van 6.000 euro.

De advocaat van Galliano meldt dat Dior de ontwerper niet had mogen ontslaan, omdat Galliano onder invloed was van drank en drugs. Een verslaving wordt in Frankrijk als een ziekte gezien. De inhoudelijke behandeling van de rechtszaak zal niet voor oktober 2013 plaatsvinden.

De 52-jarige Galliano meldde vorige maand dat hij de voorbije twee jaar aan zijn herstel heeft gewerkt. Hij herhaalde dat hij spijt heeft van zijn gedrag en zei dat hij persoonlijk en publiekelijk excuses heeft aangeboden voor zijn gedrag. Op dit ogenblik werkt hij voor ontwerper Oscar de la Rente.