Linkse oppositie wil ontslag Spaanse premier

De socialistische oppositiepartij PSOE eist het ontslag van de Spaanse premier Mariano Rajoy (PP). Die wordt ervan beschuldigd geld uit een zwarte partijkas te hebben ontvangen. "Veeleer dan de oplossing, is hij een nieuw probleem voor ons land", sneert de socialistische oppositie.

Al een hele tijd doen er geruchten de ronde dat de Spaanse premier Mariano Rajoy (foto bovenaan) en andere leden van zijn conservatieve Partido Popular jartenlang geld uit een zwarte partijkas zouden hebben ontvangen.

Rajoy en zijn partij kwamen gisteren speciaal bijeen om over de beschuldigingen te overleggen. Na afloop verscheen de premier op de Spaanse televisie en ontkende hij formeel dat hij zwart geld had ontvangen. "Ik heb maar enkele woorden nodig: het is niet waar."

Niet genoeg voor de socialistische oppositie, die zijn ontslag eist. "Mag een land als Spanje een premier hebben die gelinkt is aan iemand als meneer Bárcenas (de voormalige penningmeester van de PP, nvdr.), iemand die een bankrekening in Zwitserland heeft met 22 miljoen euro van vermeende illegale activiteiten", vroeg oppositieleider Alfredo Pérez Rubalcaba (foto in tekst) zich luidop af.

Voor Rubalcaba is het alvast duidelijk: de Spaanse premier moet opstappen. "Veeleer dan de oplossing voor dit land, is Rajoy een nieuw probleem geworden", voegde hij eraan toe.

Eerder werd ook tijdens verschillende demonstraties het ontslag van de premier geëist. De hele zaak doet de populariteit van de Spaanse premier alvast geen goed. Heel wat Spanjaarden knopen met moeite de eindjes aan elkaar en verfoeien de regering voor de zware besparingsmaatregelen die ze hen oplegde.