Marc Dutroux in een aparte zaal gehoord

Marc Dutroux is voor de Brusselse strafuitvoeringsrechtbank verschenen. Die rechtbank buigt zich over Dutroux' vraag om zijn straf voort uit te zitten met een enkelband. Dutroux woonde de zitting bij in Brussel, maar werd door de voorzitster van de strafuitvoeringsrechtbank in een aparte zaal gehoord. De nabestaanden van de slachtoffers zijn niet geconfronteerd geweest met Dutroux.
Marc Dutroux vandaag op de zitting.

De zitting vanmiddag verliep sereen. Dutroux werd in een aparte zaal opgevangen en gehoord. De nabestaanden van de slachtoffers kwamen dus niet in contact met Dutroux.

"De slachtoffers hebben bij het begin van de zitting van de voorzitster uitleg gekregen over het verloop", luidt het bij het gerecht. "De voorzitster heeft vervolgens Dutroux en zijn advocaat gehoord in een aparte zaal, buiten de aanwezigheid van de slachtoffers. Daar hebben ook de gevangenisdirectie en het openbaar ministerie hun advies gegeven."

Na de zitting werd Dutroux weggebracht en werden de slachtoffers, onder wie Jean Lambrecks (foto) -vader van de vermoorde Eefje, op de hoogte gebracht. Op 18 februari doet de rechtbank uitspraak. Intussen kunnen de slachtoffers hun opmerkingen doorgeven en uitleggen welke voorwaarden zij opgelegd willen zien. De kans is klein dat Dutroux vrijgelaten wordt.

Controverse rond "nutteloze" zitting

Dat de zitting van de strafuitvoeringsrechtbank in Brussel plaatsvond, en niet in de gevangenis van Nijvel (foto in tekst), lokte heel wat negatieve reacties uit. "Een zitting in de Nijvelse gevangenis had veel investeringen en veiligheidsmaatregelen overbodig gemaakt", zei onder meer minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet gisteravond op RTL-TVi.

Voor de komst van Marc Dutroux naar Brussel werden in totaal bijna 200 agenten opgetrommeld. Dat is goed voor zo'n 50.000 euro, aldus de politievakbonden. En dat is nodig, want een tweede ontsnapping van de serieverkrachter en -moordenaar wil men te allen tijde vermijden. De politiebegeleiding dient ook om Dutroux zelf te beschermen tegen een eventuele aanslag.

De controverse komt vooral voort uit het feit dat de zitting volgens velen nutteloos is. De kans dat Marc Dutroux zijn straf zal mogen uitzitten met een enkelband, is zo goed als onbestaand.

Ook Dutroux zelf was blijkbaar niet al te happig om naar Brussel af te zakken. "Marc Dutroux heeft dit enorme circus ook niet gewild", aldus zijn advocaat Pierre Deutsch in Het Nieuwsblad. "Een zitting in de gevangenis was voor iedereen het makkelijkst geweest."

Dat Dutroux vandaag zijn voorwaardelijke vrijlating aanvraagt, beroert al een hele week de gemoederen. Zo daagden Laetitia Delhez en Jean-Denis Lejeune, vader van de door Dutroux vermoorde Julie Lejeune, ons land voor het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg. Ze eisen dat slachtoffers meer inspraak krijgen in de procedure van de strafuitvoeringsrechtbank. Ook de broer van Eefje Lambrecks ondernam intussen juridische stappen.

Actievoerders Nation eisen herinvoering doodstraf

Een twintigtal manifestanten van de Franstalige extreemrechtse groep Nation heeft zich maandagmiddag verzameld voor het Brusselse justitiepaleis. Geschaard achter een spandoek met als opschrift "Pendons les pedophiles" ("Hang pedofielen op"), reageren de manifestanten op de "provocatie" die ze lezen in het verzoek van Dutroux om met een enkelband vrij te komen.

"We willen optreden als woordvoerder van de overweldigende meerderheid van de bevolking die wil dat straffen voor dit soort monsters niet samengedrukt kunnen worden", luidt het.

Het groepje manifestanten eist onder meer dat de doodstraf opnieuw wordt ingevoerd voor bepaalde misdaden en voor bepaalde gevallen van recidivisme.